Når du ikke er på tur, kan bruktmarked eller kompostkurs kanskje friste. Eller lære litt om våre trær eller nordnorske blomster? Det loves dessuten eventyrstund, helgetur til Loppa øy, villaksens dag og kystens dag på Storekorsnes.

Noen av arrangørene bak «Miljøuka 2017» møttes til en aldri så liten tjuvstart og testing av Komsa. Denne gjengen skal i alle fall benytte seg av en god start på sommerens turer.

En tradisjon

– Nå er det bare å brette opp ermene og dra ut på tur, oppfordrer koordinator Jon-Håvar Haukland og ordfører Monica Nielsen.

– Det er klart jeg drar på tur i miljøuka. Jeg har som tradisjon å gå de tre toppturene med mine barn, og det har jeg tenkt å gjøre i år også, sier ordføreren.

UT PÅ TUR: Miljøuka-general Jon-Håvar Haukland og ordfører Monica Nielsen er klare til avmarsj på toppturer i miljøuka. Foto: Kita Eilertsen

Jon-Håvar Haukland kan fortelle om mange spennende arrangement, som spenner vidt fra det å bruke naturen via det å ta vare på den til å være mer miljøbevisst.

– Vi ser jo at den neste generasjonen har et helt annet og sterkere fokus på det å ta vare på miljøet, enn vår generasjon. Det er veldig flott at det ikke er noe søppel å finne på toppene etter at mellom 4.000 og 5.000 mennesker har besøkt toppene i miljøuka, slår han fast.

Haukland sier han er glad de har så godt samarbeid med lag og foreninger, som gjør det mulig å ha toppturer både i Alta, Rafsbotn, Talvik, Kviby, Langfjord og Hakkstabben/Altnes.

– Og så har vi jo tretoppers for funksjonshemmede, med litt kortere og flatere turer som også er tilrettelagt for de med fysiske utfordringer. Det er viktig å ha tilbud til alle, sier Haukland.

Den viktige miljøuka

– Vi vil gi opplevelser, formidle kunnskap og vi håper at det er med på å bygge gode holdninger i forhold til de valgene man gjør, og i forhold til bruk av naturen, sier Haukland.

Programmet er delt ut til alle husstander, men en oppdatert versjon ligger på kommunens hjemmeside (friluftsdagen ved Småvatnan i Talvik måtte flyttes ei uke).

– Biblioteket har tjuvstartet, ellers begynner vi lørdag 10. med bruktmarked i sentrum, forteller han.

– Det å gå eller sykle, ta vare på våre ting og sette i stand ting eller gi dem bort. Det er godt miljøarbeid, slår han  fast.