Hun mener det blir feil at Ungdata-undersøkelsen ikke tar opp seksuelle overgrep

– Det er jo fint at man finner ut hvor mye frukt og godteri de spiser, men når man først skal spørre ungdom om hvordan de har det fra A til Å synes jeg det er tragisk at man ikke med ett eneste ord tar opp seksuelle overgrep eller seksuelle krenkelser mot barn, sier Austegard, når Altaposten ringer for en kommentar til undersøkelsen.

Frukt og godteri

I ungdata-undersøkelsen som nylig er offentliggjort, har landets ungdomsskolelever svart på hvordan de har det psykisk og fysisk, i spørsmål fordelt på 23 emner. Fysisk aktivitet, forhold til foreldre, mobbing, hvor mye de trener, hvor mye tid de bruker på data/sosiale medier, hvor mye frukt og godteri de spiser, om de er ensomme, om de er deprimerte og hvorvidt de er utsatt for trusler om vold og vold, av typen slag og fysiske skader på kroppen, er blant emnene. Men altså ingen spørsmål knyttet til seksuelle overgrep eller krenkelser.

Kommet inn i videregående

Det er forskningssenteret NOVA som har laget spørsmålene og forsker Anders Bakken sier til Altaposten at spørsmål om seksuelle overgrep bevisst ikke er tatt med på ungdomstrinnet.

– Men når det gjelder videregående skole så har man for første gang i år tatt med spørsmål om seksuelle krenkelser i den obligatoriske delen av spørreskjemaet. Tidligere har det vært en del av tilleggsspørsmålene kommunene selv har kunnet velge ut, sier NOVA-forskeren.

HAR VURDERT: NOVA-forsker Anders Bakken tror ungdomsskoleelever er for umodne for spørsmål om overgrep. Foto: NOVA

Og legger til:

– Når det gjelder ungdomstrinnet har vi gjort en vurdering på at spørsmålene egner seg best på videregående. Vi tenker at de yngste ungdomsskoleelevene, som er 12-13 år, kanskje vil oppleve spørsmålene som for inngripende og personlige. Det er allerede mange som synes undersøkelsen er for lang og da synes vi det blir feil å legge opp til spørsmål for noe som bare en liten andel opplever. Det er bare en prosent som er utsatt for den aller alvorligste typen av overgrep, voldtekt.

– De siste årene har fokuset på seksuelle overgrep vært stort i Norge og blant annet har mange fagpersoner innenfor området tatt til orde for at vi må lære barn helt ned i førskolealder om hva seksuelle overgrep er og om gode og vonde hemmeligheter etc. Er det ikke litt gammeldags å tenke at ungdomsskolelever er for umodne til å kunne svare på dette, hvis spørsmålene blir riktig stilt?

– Jeg skal ikke si at det er umulig for ungdomsskoleelever å svare på dette og jeg kan ikke utelukke at det vil skje, men per i dag har vi gjort den vurderingen at Ungdata-undersøkelsen ikke er den rette undersøkelsen å ta for seg, iallefall alvorlige seksuelle overgrep. Hvis man skal spørre om dette tenker vi også at man må kunne ha en mulighet for å tilby hjelp til disse elevene, sier Bakken.

Ada Sofie Austegard mener det er mange måter å stille spørsmål om uønsket berøring og overgrep uten at elevene ville følt seg støtt.

– Jeg sitter med en følelse av at her er det de voksne som synes dette er for vanskelig å ta opp. At fagpersoner og myndigheter feier temaet under teppet i en så stor undersøkelse er rett og slett idiotisk og gir meget dårlige signaler til de barna som er utsatt for noe så grusomt, sier Austegard.

At NOVA opererer med et tall på at kun en prosent av barn og unge er voldtatte, synes hun er betenkelig.

– Vi vet jo ikke hvor mange som er utsatte, og det er vel nettopp det vi ved hjelp av undersøkelser skal avdekke. Her hadde man en gylden mulighet til å spørre ungdommene, men så lar man den gå. Kartlegging er kjempeviktig, og når det gjelder å kunne tilby elevene noen å prate med etter en slik undersøkelse, kunne det latt seg løse ved å sette telefonnummeret til eksempelvis landsforeningen for incest og seksuelle overgrep nederst i undersøkelsen, sier hun.

STUSSER;: Caroline Bjørnstad i Smiso, synes også det er merkelig at spørsmål om seksuelle overgrep og krenkelser ikke er med i Ungdata-undersøkelsen. Foto: Hanne Larsen

Når er de gamle nok?

Caroline Bjørnstad i Smiso Vest-Finnmark støtter Austegard.

– Hvem tas det hensyn til, hvem skal skånes for intime spørsmål, er det i hovedsak foreldre, spør Bjørnstad,

– Det er mange andre personlige spørsmål de svarer på i undersøkelsen, og når er de som er utstatte for overgrep egentlig gamle nok til å svare på det, spør hun retorisk.