I artikkelen om «Bakkene i Bossekopdalen», som stod på trykk i Altaposten 21. april, stilte jeg spørsmål om noen kjente til stedsnavn i Vest-Finnmark der både fornavnet og etternavnet til en person inngikk i det samme stedsnavnet. Rett i etterkant av at artikkel var på trykk fikk jeg en tilbakemelding på denne forespørselen.

Edith Ramberg fortalte at de tidligere hadde eid egen båt og at de da ved noen anledninger hadde gått innom Nils Borsavika i innløpet til Altafjorden rett innenfor Stjernsundet. Noen bekjente hadde uttalt siste delen av navnet med «P» som førstebokstav. Det var derfor mulig at den person som var opphavet til navnet kunne ha hett både Nils Borsa eller Nils Porsa.

I Langfjord

I en tilbakemelding fra Oddvar Rødmyr har jeg i etterkant fått opplysninger om tre navn hvor både for- og etternavn inngår i stedsnavnet. Det ene av disse navnene var også Nils Porsavika. Ifølge ham har den aktuelle vika i dagligtale i Langfjord alltid blitt kalt for Nils Porsavika. Ifølge Rødmyr snakket spesielt hans bestefar mye om denne vika. Før båtmotorenes tid ble den aktuelle vika regelmessig brukt av fiskerne fra Langfjorden som overnattingssted når de fisket i Stjernsundet. Her hadde de satt opp buer, båtstøer og fiskerhjeller. Selv etter krigen ble noen fiskebuer satt opp igjen. Rødmyr har imidlertid aldri fått vite hvem som kan ha vært opphav til navnet. Som kjent har vi stedet Porsa i Vargsundet og det har vært nærliggende å anta at den aktuelle Nils hadde vært derfra.

På kartet

Et søk på kartverkets stedsnavnregister viser at det godkjente navnet i dag er Nils Børsavika, men at det også har foreligget et forslag på navnet Nils Bårdsavika. Det siste har imidlertid ikke blitt tilrådd. Innebar dette at personen som er opphavet til stedsnavnet egentlig har hett Nils Børsa?

En slåtte ut mot Stjernsund

Mitt neste forsøk på å komme på sporet av opphavet til navnet var å lete i kongeskjøtene fra slutten av 1700-tallet. Og ledetråden fant jeg i følgende beskrivelse av en slåtte som inngikk i kongeskjøtet til Ole Jonsen Nordmand på Lille Sandnes:

«En Slaatt Niels Bordslien kaldet, ligger ud imod Stiernsund imellem Klubben og Ytre Kaaven»

Ut fra dette var det åpenbart at navnet var eldre enn 1784 og at personen som var opphavet måtte ha levd en tid før dette. Men innebar ovenstående beskrivelse av slåtten at opphavsmannen het Niels Bord?

Et eiendomsnavn

Når navnet hadde sammenheng med en gammel slåtte, var det sannsynlig at denne etter hvert også hadde fått både eiendomsnavn og matrikkelnummer og kanskje også omtalt i boka «Norske Gaardnavne» for Finnmark fra 1924. Og nettopp det hadde skjedd. Men i stedet for å avklare om opphavet til stedsnavnet var Borsa, Porsa, Børsa eller Bord, ble det femte alternativet lansert under beskrivelsen av beliggenheten til eiendommen «Baardslierne» (matrikkel 17, løpenummer 3 i Talvik):

«I Nærheden av Nils Baarsavika (lp. Spag’goluokta), sms. med Navnet Nils Baardssen»

Opphavet til dagens navn Nils Børsavika synes ut fra dette trolig å være en mann med navnet Nils Baardsen.

Et gammelt navn

Søk i de eldste kirkebøkene for Talvik kirke gav imidlertid ingen positive resultater. Ingen med fornavnet Nils og hvor farens fornavn var Baard er døpt i Talvik kirke mellom 1705 og 1784. Heller ikke i de eldste skifteprotokollene finner vi noen Nils Baardsen. I 1720 ble Baard Zarrhesøn og Elen Clemtsdatter viet i Talvik kirke, men de fikk verken ut fra kirkebok eller skifteprotokollene noen sønn med fornavnet Nils. Men selv om det ikke synes mulig å få avklart når den aktuelle Nils har levd, kan vi ut fra ovenstående med stor sannsynlighet fastslå at hans navn har vært Nils Baardsen og at han har levd før år 1700.

Spággoluokta

Når det gjelder det samiske navnet, må vi anta at det første leddet er det samiske ordet spaggo, som Konrad Nielsen i hans gamle ordbok fra 1938 oversetter til «noget som er svært lappet». Forklaringen på det samiske navnet får være en annen historie. I mitt første forsøk på finne en tolkning havnet jeg imidlertid først på det samiske ordet spaggas (= sprengfull, utbulende). I alle fall er bukta sprengfull av stedsnavn som begynner med fornavnet Nils.

Kristian Johnsen