Den siste tida har sosiale medier flommet over av bilder og videoer som dokumenterer hvordan ørnen går til angrep på nyfødte kalver.

– Vi har mistet ti kalver. Men vi har ikke vært med alle til Alta for dokumentasjon, sier Nils M. Sara fra Maze. Han har nylig lagt ut en video på sin Facebook-side der man ser hvordan ørna har slått ned i kalven og trukket den med seg og sluppet den ned i en barflekk. Hvor Sara fant kalven død.

FORTVILER: Reineier Nils Mikkelsen Sara fra Maze synes det er trist å plukke opp nyfødte kalver som ørna har drept. Foto: Magne Kveseth

Reineieren sier til Altaposten at ørnedrapene ikke bare betyr store økonomiske tap.

– Når man kommer og ser hvordan ørna har herjet med de nyfødte kalvene. Ja, det er mange ganger at man må felle noen tårer. Dette er ikke bare en jobb for oss, det er en livsstil, sier Sara, som bare er en av reineierne som fortviler.

– Ni kadavre på èn tur

På Facebook har en annen reineier lagt ut bilde av ni døde kalver.

"Helt utrolig, bare på én kjøretur fant jeg hele 9 kadavere, på 3 av dem satt kongeørna. De 4 andre fant jeg dagen før. Jeg fant ikke alle kadavere hvor simlene letet etter sine kalver, og man ikke tør nesten ikke å tenke på hvor mange som ikke blir funnet.  Ørnebestanden er helt ute av kontroll, bare innenfor våres sommerbeite området vet jeg om 8 kongeørn som jeg har sett, og sikkert minst 50 havørner!"

Facebook-storm

Altaposten har ikke lyktes i å komme i kontakt med den aktuelle reineieren, men Sara fra Maze snakker gjerne med lokalavisa om tilstanden på sommerbeitet på Sørøya, hvor han er med flokken. På grunn av den lange vinteren har han til forskjell fra tidligere år med selvsyn kunne se hvordan ørna herjer i flokken.

– Det er en måned senere vår i år og på grunn av farbarheten så kommer vi oss nå til steder på øya hvor vi normalt ikke kjører med scooter på denne tida, sier Sara, som i likhet med mange andre reineiere fra nord til sør har brukt sosial medier for å skape blest om det de opplever som en urimelig høy ørnebestand.

– Vi mener å se at bestanden er større enn før. Tidligere har vi også mistet dyr, men ikke så mange som i år. Jeg ser på Facebook at andre reineiere sitter med et samme inntrykket. Det opereres med to hekkende par her på øya, men de som driver med tellinger har ingen anelse. Jeg har selv sett fem kongeørn på en dag her, sier Sara.

– Aldri sett så mye ørn

Ifølge en sak fra NRK Hordaland fra april i år utaler en ornitolog at han aldri har sett så mange havørn som nå på Vestlandet. 52 kongeørn skulle ha vært observert på samme sted i lufta på en gang.

– Trulig var det enda flere i området. Havørna er fascinerende å se på. Den har det størrste vingespennet av alle fuglene i Norge, med opp mot 2,5 meter, uttalte ornitolog Kjetil Salamonsen til NRK.

Nils Mikkelsen Sara sier at det er et annet aspekt som slår uheldig ut med tanke på rovdyrtapene.

– Når det kommer til det å drive reindrift så er vi årlig nødt å levere inn rapporter til myndighetene og vi er nødt å oppfylle visse krav for å få lov å drive med reindrift. Ett av kriteriene er at vi skal levere enn viss produksjon. Når noen av simlene våre står igjen uten kalver fordi kalvene er drept av ørn, som vi ikke har lyktes med å dokumentere, så tror myndighetene at vi har dårlig dyrevelferd. Fordi de tror at simla ikke gir kalv som følge av for lite mat. De nekter å tro at det er på grunn av ørna at simla står uten kalv. Ergo går et utover vårt øvre reintall. Så dette rammer oss på så mange vis, sier Sara.

Må tas på alvor

Nils Mathis Sara, leder i Kautokeino flyttsamelag, støtter reineierne.

– Situasjonen har eskalert fullstendig. Her trengs det både nye tellinger og et langt større uttak til. Det er altfor mange rovdyrromantikere i Norge. Alle skal bevare rovdyrene, men ingen tenker over konsekvensene. Det er på tide av rovdyrproblematikken blir tatt på alvor, mener Sara. Også dagliig leder i Finnmark rein, Are Figved sier på Facebook at Finnmark rein støtter reineierne og at de vil sette inn tiltak for å prøve å få bukt med situasjonen.