– Ja, man kan jo kanskje lure på hvordan det går an på så kort tid. Jeg hadde ingenting da jeg startet, og har bygd dette opp på en generasjon, sier entreprenøren og eiendomsutvikleren.

Han beskriver hvordan han startet med to tomme hender midt på 80-tallet.

– Jeg husker da jeg skulle kjøpe min første hele pakke med totomsfire. Den kostet 8400,- hos Rolf Mathisen og 8000,- i Tromsø. Rolf ville ikke slå av 400, så da kjøpte jeg den i Tromsø, men hadde faktisk mer enn nok med å betale den. Det var knalltøft i mange år, og først nå høster jeg virkelig fruktene av mange års hardt arbeid, sier Johansen.

– Handlefrihet

Regnskapet til B. Johansen Holding AS ble i dag tilgjengelig i Brønnøysundregistrene. Det viser at konsernet, som har fire datterselskaper, fikk et resultat før skatt på 33 millioner kroner i 2016. Det beste noensinne. Videre viser regnskapet at kassebeholdningen er på 97.074.000 kroner.

– Jeg synes det må være såpass når man har holdt på i så mange år. Å ha såpass med midler tilgjengelig gir handlefrihet, slår Johansen fast.

Med den samme farta framover rundes 200 millioner om fire år. Det er ingen grunn til at å tro at farta går ned, for på Aspemyra er Johansen i full gang med neste trinn i leilighetsbyggingen. 12 er klare før ferien, 12 etter ferien, og totalt skal det bygges 56 i dette trinnet. Det sies at Johansen hadde 700.000 kroner i avanse pr leilighet i forrige byggetrinn.

– Det vet jeg ikke, jeg har ikke regnet på det. Jeg ser bare på totalen, og den var bra. Man kan jo ikke si alt til dere journalister heller, humrer han.

Prisen er 30-doblet

I fjor solgte konsernet over 30 eneboligtomter på Aspemyra, i tillegg til 20 leiligheter. Framover er det leilighetssalget som skal sørge for nye overskudd. Når han er ferdig på Aspemyra, står bygging av 200 nye leiligheter på Aronnes for tur.

– Det vi ser er at tidligere investeringer nå gir avkastning, sier Johansen.

Den virkelige genistreken var å kjøpe Aspemyra i 1992 for to millioner kroner. Mye penger den gangen, men likevel bare 10 kroner kvadraten. I dag koster tilsvarende areal 300 kroner kvadraten.

– Prisutviklingen har vært formiddabel. Jeg hadde jo håpet å komme i gang der for mange år siden, men kanskje var det bare bra at ting tok tid, når man ser hva markedsprisene er på i dag, sier Johansen.

– Alle skal tjene

Han understreker likevel at han er opptatt av at ikke bare han skal tjene penger på Aspemyra.

– Det er viktig at alle som bidrar i byggingen føler at de tjener penger, for ellers er de ikke med neste gang man har et prosjekt, sier Johansen, som mer eller mindre har lagt entreprenørselskapet Finnmark Mur & Puss dødt, og nå bare bruker innleid hjelp.

– Hvor mye kan du tjene totalt på Aspemyra?

– Det har jeg overhodet ikke regnet på, men at det var en bra investering er det ingen tvil om. Man trenger ikke å være rakettforsker for å skjønne at det blir god butikk. Men det er viktig å få med at det ikke bare er eiendomssalg som gir inntekter. Alta Billakkering går også bra og gir et pent tilskudd til konsernet. Alt går bra for tida, påpeker Johansen.