Tallene fra den ferske Ungdata-undersøkelsen som foretas blant alle landets ungdomskoleelever er nå offentligjort og tallene viser ikke de store endringene fra forrige undersøkelse som var i 2014. I rapporten fremkommer det uansett at jenter i Alta sliter mer med depresjon enn guttene. På tiende klassetrinn rapporterer 31 prosent av jentene at de er mye plaget av depressive symptomer, mot 12 prosent av guttene.

– Disse tallene er ikke unike for Alta, men de er likevel for store, med tanke på at Norge er verdens beste land å leve i, kommenterer leder av Huset i Alta, Kaja Kristensen.

– Vi er flokkdyr

– Ungdommene i dag er mindre sammen enn tidligere. Vi er flokkdyr og ensomhet er det farligste for mennesker, og særlig for ungdom, mener Kristensen, som ser en fare i at unge sitter mer hjemme og kommuniserer med hverandre via skjermer.

– Ingenting kan erstatte fysisk kontakt mellom mennesker.

Gjør barna en bjørnetjeneste

Personlig mener hun at noe av årsaken til opplevd depresjon, kan ha sin årsak i forventingene til livet og at vi som foreldre gjør barna en bjørnetjeneste.

– Hvis vi som foreldre hele tiden skal rydde opp for våre barn og aldri la de møte og takle noen av livets utfordringer, tror de at det er slik det skal være: Livet skal være enkelt og perfekt. Og er det ikke det, ja da føler man seg mislykket, oppsummerer ungdomshuslederen.

Lite rus

Mange vondter

Unge jenter i Alta har mer vondt i hode, mage og muskler enn guttene. De bruker også mer respetfrie smertestillende midler. 31 prosent av jentene sier de bruker dette daglig eller ukentlig, mot 15 prosent av guttene. Rundt ti prosent sier de har blitt mobbet de siste to ukene. Det som er positivt er at selv om det rapporteres om vanskeligheter på veien, så har mange ungdommer likevel trua på fremtida. 65 prosent av guttene og 58 prosent av jentene tror de vil leve et godt og lykkelig liv.

I alt 690 ungdommer i Alta deltok og svarprosenten lå på 81 prosent. De unge ble spurt ut om totalt 23 ulike temaer.