– Treerfotball og ballbinge er uten tvil det beste som har skjedd norsk fotball på veldig mange år. I forhold til femmerfotball blir alle spillerne mye mer inkludert når man har redusert antall spillere. Dette vil norsk fotball få betalt for i framtiden, sier Freas myggtrener Vegard Ludvigsen.

– Når man kun trenger tre spillere blir det også enklere å dele opp i flere lag slik at alle får mer spilletid. Hadde man åtte-ni spillere tilgjengelig endte man gjerne opp med ett femmerlag, nå kan man dele spillerne opp på to eller tre lag og alle får spille mer, sier han.

Alta IF prøvde det samme under iFinnmark-cup i høst, men dette var første gang Ludvigsen fikk se det selv.

Effektiv spilletid

Alta IF hadde fått låne tre baner, to med vegger av nett som fotballkretsen har kjøpt inn, og den ene prototypen Aksis har laget. Dermed var det kun de aller yngste som fikk tilbudet.

– Vi skulle gjerne tilbudt dette til alle myggspillere, men vi har ikke tilgang på nok baner og valgte derfor treerfotball kun for de aller yngste, sier arrangementsansvarlig i Alta IF, Petter Oseberg.

– En ting er at hver spiller får mange flere berøringer, men en annen ting er at veggene gjør at den effektive spilletiden blir lengre når ballen sjeldent eller aldri er ute av spill, sier Oseberg.

Etter det A-sporten erfarer er Aksis i ferd med å bygge flere slike ballbinger og har valgt å gjøre noen endringer i forhold til den første de produserte.

– Vi ser fram til å se nærmere på de nye fra Aksis. Jeg skulle gjerne sett at vi kunne kjøpt inn slike til klubben, men det handler naturligvis om økonomi, sier Oseberg som lover treerfotball også under Altaturneringa.

– Vi har kun fått gode tilbakemeldinger på dette og skal ha treerfotball også under Altaturneringa. Håpet er at alle arrangører får mulighet til det på sikt, sier han.

Gjemte brusen

I tillegg til klubbene fra Alta var Avju, Nordlys, Kautokeino, Sørøy Glimt og Indrefjord representert under Eat move sleep-cup på Alta idrettspark lørdag.

– Da vi i fjor gikk over fra femmer- til teerfotball for de minste økte naturligvis antall lag i forhold til året før. I år hadde vi 128 lag med, omtrent det samme som året før, sier Oseberg.

Forbundets satsing under parolen «Eat, move, sleep»  handler blant annet om sunt kosthold. Det fikk deltagerne oppleve i helga da arrangøren ikke hadde brus å tilby i kiosken.

– Vi ønsker å fremme sunne alternativer og satset derfor på smoothie, juice, vann og fruktshake i tillegg til lapskaus, kyllingwraps og ulike salater. Vi ønsker å strekke oss den veien også under våre andre arrengementer, så selv om jeg ikke sier at Altaturneringa blir brusfri skal vi i alle fall sette de sunneste alternativene fremst på salgsdiskene. Men det skal ikke være slik at det ikke er lov å kose seg med brus når man er på turnering, avslutter Oseberg.

PS: Bruk piltastene for å se flere bilder fra turneringa øverst i artikkelen.