Bookingbøkene er nemlig fulle frem til høsten. Alt i begynnelsen av april kom de ivrigste fisketuristene til Øksfjord.

Går for fullt

Daglig leder i Øksfjord sjøfiske, Adam Tyminski, forteller at hovedinnrykket er nå på våren.

–  Nå vil det  gå for fullt døgnet rundt helt til midten av september, sier Tyminski, som har foreberedt seg på at å jobbe og å sove blir døgninnholdet de tre neste månedene. Litt mat inn i mellom også, men å prioritere andre aktiviteter har ingen hensikt. Øksfjord sjøfiskes gjester har hovedfokus frem til sesongslutt.

De har seks leiligheter og to hus som er fullbooket til midten av september. Gjestene leier både hus og båt, og de ivrigste er ute på sjøen fra tidlig morgen til sen kveld. Sannsynligvis er det kvaliteten på fisk som lokker. Reint vann og frisk luft er også en bonus for naturnyterne og fiskeelskerne som kommer fra store deler av Europa.

– Vi får gode tilbakemeldinger, sier Adam, som opprinnelig kom som snekker til Norge. Han slo til da tilbudet om overtakelse av Øksfjord sjøfiske kom, og trives med å ha det hektisk gjennom sommermånedene.

De fleste kommer med fly til Alta. Så fisketuristene skaper en positiv sirkel for transportører og handelsnæring.

Levende bygd

Adam mener turismen er godt for lokalmiljøet, siden behov for boliger både til turistene og tilreisende arbeidere har ført til oppkjøp og oppgradering av gamle hus.

– Det er bra å ha en levende bygd, mener Tyminski. Når den siste fisketuristen har reist, står etterarbeid på tur. Det er ikke noe latmannsliv etter sesongslutt. Da skal landgangen lagres, og båtene skal tas opp på land. Både fartøy og boenheter trenger vedlikehold før ny sesong.

– Vi kan ikke leie ut båtene på seinhøst og vinter, siden de er bygd bare for to meters bølgehøyde og vindstyrke på 17 meter per sekund, får vi forklart.

Fredelig i Sør Tverrfjord

Tre karer fra Polen har en uke etter påske oppholdt seg i Sør-Tverrfjord som de eneste turistene hos Loppaopplevelser. Til daglig er de aktive forretningsmenn innenfor restaurantdrift, energiforsyning og entreprenørskap. I ferieuken tilbringer de mesteparten av tiden på havet. Kameratene lovpriser oppholdet de har hatt med speilblankt hav, sol fra skyfri himmel og vennlige folk. Men ingen sutrer over en gråværsdag heller, så lenge fisken biter.

–  Dette er et godt sted å komme tilbake til, sier Zbigniew Mudse. Det er tredje gang han besøker Sør Tverrfjord og sier bygda har fine folk. På sommerturer er også familien med, men på vårtur tar fisket all tid, og karene nyter gutteturen, der de kan fokusere på hobbyen. De klargjør fangsten for å ta med hjem så mye som er lovlig. Fangsten skal til hjemlige middagsbord og ikke til restaurantkjøkken hos Andrzej Obovski.

GUTTETUR: Polakkene Zbigniew Mudse (nærmest), Andrzej Obovski og Janusz M. var fullt opptatt med å klargjøre fangsten for middag og nedfrysing i Sør-Tverrfjord. Foto: Anne Mari Aalberg

Torsk er favoritten

Torsk er den absolutte favoritten fra havets spiskammer.

– Men sei er også svært bra om sommeren, kommenterer Mudze.

De polske karene har reist, og mai måned har startet med stor trafikk også til Vestre Loppa..

Britt og Tor Thomassen forteller at de gradvis trapper ned aktiviteten. Det er snart 25 år siden Thomassen startet i det små med å tilby opplevelser for besøkende, for eksempel guidet fottur oppover dalen. Siden har aktiviteten stadig økt og per i dag har de mange hus til turistformål. Mange andre lignende tilbud har dukket opp, og idéen har ført til tusenvis av utleiedøgn i Loppa Kommune.

IKKE FOR SALG: Andrzej Obovski er restauranteier. Fisken han tar med fra Norge skal til matbordet hjemme. Foto: Anne Mari Aalberg