Senterparti-veteran og nestor i partiets stortingsgruppe, Per Olaf Lundteigen, sier til Altaposten at Stortinget de siste dager har lagt en helt ny minstestandard for akuttilbud på sykehusnivå med vedtaket om å beholde akuttkirurgien ved Odda sykehus – landets minste med et pasientgrunnlag på kun 11.000 innbyggere.

– Kravet om ett fullverdig traumesykehus i Alta har aldri stått sterkere, eller vært nærmere å bli en realitet. Nå handler ikke sykehuskampen for Altas innbyggere om hvor sykehuset i Vest-Finnmark skal ligge, i Hammerfest eller Alta. Hammerfest vil ha et større pasientgrunnlag enn Odda, selv med et fullverdig sykehus i Alta. Ingen kan lenger med troverdighet bestride kravet fra innbyggerne om sykehus i Alta, sier Lundteigen til Altaposten.

Likeverdig tilbud

Lundteigen, som har vært helt sentral i Senterpartiets kamp for likeverdige sykehustilbud over hele landet, var saksordfører da stortingets kontroll- og konstitusjonskomite behandlet det som partiets helsepolitiske talskvinne betegner som en «famøs» behandling av Kristiansund i struktursaken i Møre og Romsdal. Partiveteranen har også jobbet tett med sykehusstruktur og sykehusspørsmål både i eget hjemfylke Buskerud og i flere andre fylker.

– Per Olaf har en enorm kompetanse og troverdighet i sykehussaker, sier Kjersti Toppe i Stortingets helsekomite, som er talskvinne for partiet i helsesaker. Sammen med Lundteigen hadde hun forleden også et leserinnlegg i Klassekampen hvor nettopp Alta ble nevnt spesielt med tanke på mangelfullt akutt- og fødetilbud. Senterparti krever at regjeringen må sikre, at dersom det er over 45 minutter i transport til et traumesenter, skal det være lokalsykehus med traumefunksjon. I innlegget skriver de to Sp-toppene:

«Når Senterpartiet så vil arbeide for flere fullverdige lokalsykehus med traumefunksjon, kalles dette for ekstrempopulisme. Men burde det ikke bekymre Stensland og regjeringen når de nå har fått dokumentert at retten til helse er avhengig av hvor du bor? I NOU 2915:17 vises det nemlig til at flere studier påpeker at risikoen for å dø etter traumer er større i tynt befolkede områder enn i tett befolkede områder.

Det skal bli interessant å høre Høyre utdype sitt synspunkt på ekstrempopulisme til befolkningen i Alta, eller i Numedal og Kongsberg.»

Vil kjempe

Både Lundteigen og Toppe understreker til Altaposten at det foreløpig ikke er gjort eksplisitt vedtak om at Senterpartiet skal være en garantist for at 25.000 mennesker i Alta-regionen skal få akuttsykehus og fødeavdeling. Begge bekrefter imidlertid at både de forslag som partiet har satt fram i Stortinget, og slik de har uttalt seg til media, blir en naturlig konsekvens at Senterpartiet framstår som døråpner for fullverdig akuttsykehus i Alta.

– Jeg har selv født i sykebil, og når vi hører om to og fire timer reisevei til fødeavdeling for kvinner i Alta og Kautokeino, kjenner jeg det bokstavelig på kroppen at dette er fullstendig uakseptabelt, sier Kjersti Toppe.

Hun reagerer sterkt på ansvarsfraskrivelsen til Ap og Jonas Gahr Støre, der en både nekter å forholde seg til de tøffe helserealitetene folk i Alta-regionen, og ikke minst at partiet gjemmer seg bak helseforetaket og nekter å være med å få fram et faktagrunnlag gjennom en grundig utredning.

– Det har skjedd mye i løpet av fire år, også for Senterpartiet. Erkjennelsen av hvor viktig korte avstander er for liv og helse, og ikke minst for gode og trygge fødetilbud, har gjort at vårt parti vil ha et best mulig faktagrunnlag på bordet, slik at vi kan få gitt akutt hjelp raskest mulig. Jeg tør love at med et sterkt Senterparti i en ny regjering, vil vi presse Ap til å ta folk i Finnmark på alvor. Det er nærmest utenkelig at Ap vil motsette seg krav fra en regjeringspartner om å gå for likeverdige helsetilbud.