17. mai-feiringen ble en real festdag, der til og med værgudene viste seg fra sin beste side. Med jubelbrus og sang, is og ballonger, latter og glede ble nasjonaldagen feiret.

Men for noen ble det en feiring med bismak.

Ubehagelig

Mette Hætta forteller om en ubehagelig opplevelse hun hadde, som fanebærer for Alta Siida. Toget fra sentrum, der Hætta og Alta Siida hadde plass, møtte Bossekop-toget på sentrum, som normalt.

– Jeg gikk fremst, og det var ikke så mye støy akkurat der, så jeg gikk og fulgte litt med på hva folk sa. Jeg bruker å være litt «vár», da jeg tidligere har vært utsatt for ubehagelige utsagn. I sidesynet så jeg plutselig en eldre mann som sa til et barn han sto med at «se, sirkusfolket!». Ungen spurte «hæ?» og da gjentok han dette ved at han sa «der er sirkusfolket», forteller Hætta.

– Jeg tok dette som et rasistisk utsagn. Jeg tenkte «jaja, der kom den» og deretter tenkte jeg at «jeg håper ingen av barna hørte dette». For vi voksne er så stolte av vår identitet at vi hever oss over slikt, men det er verre for barna våre. Vi håper jo at de skal vokse opp og bli stolte over sin identitet og det å gå med kofte, men dessverre må de enda få høre slike utsagn. Det er trist at vi skal måtte oppleve dette, ikke minst på festdagen 17. mai, sier Hætta.

Roser majoriteten

Hun benytter likevel anledningen til å rose den jevne altaværingen:

– Alta-samfunnet er blitt mye bedre og mer åpent overfor det samiske. Men det er enkelte små kommentarer og hendelser som viser at det henger igjen en hverdagsrasisme hos enkelte. En ting er utsagn som det jeg hørte i toget, tullejoiking er heller ikke noe særlig å oppleve.

Hun håper folk kan bli flinkere til å si ifra om at slikt ikke er greit:

– Det å tørre å si ifra er viktig, ta ansvar når dere opplever at noen mobber andre. Vi må si ifra selv, men det er også viktig at så mange som mulig viser at de tar avstand fra slikt, sier hun.

Tidligere Kautokeino-ordfører Klemet Erland Hætta, bror til Mette, håper folk blir enda flinkere til å vise at de tar avstand fra hets og ufinheter. Foto: Arkiv

Håper på debatt

Mettes bror Klemet Erland Hætta, tidligere ordfører i Kautokeino, la ut meldingen hennes i anonymisert form på Facebook på nasjonaldagen. Han fikk en massevis med respons på den offentlige posten.

Til Altaposten sier han at han, i likhet med sin søster, håper det kan avstedkomme en debatt rundt holdningene enkelte utviser:

– Det er forferdelig trasig at slikt skjer. Etter at jeg la ut posten har jeg mottatt tilbakemeldinger fra andre, som har opplevd lignende ting andre steder her til lands. Så det skjer dessverre ennå, sier Hætta, og legger til at ting tyder på at også neste generasjon har begynt med denne utingen.

– En skrev at hun hadde opplevd at en 10-11-åring ropte «sama, hut dokker vekk herifra» til en ung jente. Andre historier har også blitt fortalt her. Så det skjer dessverre ennå den dag i dag, at vi samer utsettes for slikt.

Han håper folk kan bli enda flinkere til å bidra ved å ta avstand, når de opplever slikt:

– Om det er en du kjenner eller en ukjent som sier dette, si ifra at det ikke er greit. Be dem slutte. Er det mange nok som tar avstand fra slikt, så tror jeg man over tid klarer å vinne over slike holdninger.

Mange reaksjoner

Flere har reagert på hendelsene det er referert til på eks-ordfører Hættas facebookprofil. Blant de som valgte å si ifra ved hjelp av sosiale medier var Hilde Søraa (Ap).

Hun skiftet sitt profilbilde til ett der hun bærer sin kofte. I meldingen til bildeskiftet skriver hun:

– Dette skulle være en god dag. Ikke bare god, den skulle faktisk være strålende. For meg var den det, men jeg vet at den ikke var det for alle. I dag har alle pyntet seg i det fineste vi har. Pyntet oss for å feire 17. Mai. Også omtalt som barnas dag. Jeg pyntet meg i min vakre kofte. Stolt og glad. Det gjorde mange andre også i dag. Og noen har fått ufattelig stygge kommentarer. Jeg har ikke ord for å beskrive hvor skuffet jeg er. Tenk å ødelegge dagen for andre, og barna!! Jeg har skiftet profilbilde for å vise min vakre kofte som jeg er stolt av. Vis meg gjerne din kofte. Det hadde jeg satt pris på.

MARKERTE: Hilde Søraa (Ap) var blant de mange som reagerte på rapportene om hets i toget, og valgte å ty til sosiale medier for å markere at hun tar avstand til hetsen. Foto: Privat