Det norske kvinnelandslagets målvakttrener, Mats Olsson, har den siste uka vært med landslaget på treningsleir i Honningsvåg. Før han reiste hjem brukte han en ettermiddag i Alta der både målvakter og trenere fikk instruksjoner.

– Det finnes altfor lite kunnskap blant trenere, spesielt på aldersbetemt nivå, om hvordan man skal trene målvakter. Derfor blir de ofte litt «glemt» i den daglige treningen, sa Olsson som i en årrekke voktet målet for det svenske landslaget.

– Og når jeg sier det mangler kunnskap snakker jeg ikke bare om her i Alta eller i Nord-Norge, men i hele landet. Det er noe vi i forbundet ønsker å forbedre og det er en av grunnene til at jeg er her i dag, la han til.

Mange gode tips

På den første økta i går der ungdom fra 13-16 år fikk tips om spesifikke treningsmetoder hadde 16 unge målvakter møtt fram. Så ventet en teoriseksjon for trenere før Olsson avsluttet med en økt for måvakter fra 16 til 19 år.

På den siste økta fikk Alta IFs Erlend Toft og Eskil Simonsen, samt BULs Petter Hardersen og Rasmus Hagan mange gode tips om både teknikk og taktikk.

TYDELIGE BESKJEDER Eskil Simonsen og Rasmus Hagan fikk konkrete tips fra landslagstreneren og var etter økta tydelige på at de skulle trene mye på det de hadde lært. Foto: Magne Ek

– Jeg fikk mange tips og er veldig fornøyd med utbyttet fra denne økta, sa Simonsen til tross for at de fire målvaktene kun hadde en time til rådighet med målvaktlegenden.

– Er du enig i at det finnes for lite kunnskap blant trenerne i Alta når det gjelder trening for dere keepere, og at det fokuserer for lite på målvakttrening til daglig?

– Det finnes i alle fall ikke trenere i Alta med med samme kunnskap som Mats og jeg er enig i at vi får for lite spesialtrening i hverdagen. Men nettopp derfor er jeg veldig glad for at mange trenere var på kurset, det håper jeg målvaktene i hele Alta vil få igjen for, sa 16-åringen.

Mange trenere fra forskjellig nivå var til stede på tribunen i Altahallen. Olsson henvendte seg også til dem og forklarte nærmere noe av det han fokuserte på underveis i øktene der han viste fram forskjellige målvaktsøvelser.

Auds læremester

Alta IFs målvaktveteran Aud Hestvik er den eneste treneren nord for Ålesund som er i ferd med å fullføre topptrenerutdanningen for målvakttrenere. Olsson har vært hennes læremester helt fra grunnutdanningen og fram til nå.

Hestvik forteller at hun har et hovedmål med sin utdanning.

– Mange trenere skyver måvakttreningen foran seg på grunn av manglende kunnskap og dermed frykt for å lære bort feil. Når keeperne blir glemt vil også motivasjonen gå ned, så jeg ønsker å redusere frafallet blant målvakter ved å gi dem mer givende treninger, sier hun og legger til at hun er glad for at 35-40 trenere møtte opp på teoridelen i går.

– Jeg tror i alle fall at dette kurset har økt bevisstheten blant trenerne. Om det ikke ga dem nok kunnskap så vet de hvert fall noe og ikke minst kunnskap om hvor viktig det er å hente hjelp fra noen med mer erfaring, sier hun.

(Saken fortsetter under bildet)

STORT OPPMØTE På den første økta hadde Mats Olsson hele 16 lærevillige målvakter og mange trenere fra alle byens håndballklubber. Foto: Magne Ek

Hun mener målvakten er lagets viktigste spiller, men tror posisjonen blir nedprioritert blant trenere.

– Jeg har hørt om unge spillere som vil stå i mål, men ikke får lov for at de er blant de beste utespillerne. Den tanken må vi snu. Målvakten er lagets viktigste spiller og har man god ballfølelse, bevegelighet, tempo og styrke er man også rustet til å bli den beste målvakten, sier Hestvik som i noen år har hatt egne keepertreninger, men håper keeperne blir satt mer i fokus også på fellesøktene.

– Målvaktene bør ha sine egne arbeidsoppgaver på hver eneste trening. Om ikke hele treningen så bør i hvert fall deler av den settes av til spesifike målvaktsøvelser.

Beste noen sinne

Også tidligere målvakt og tidligere trener for Alta IFs herre- og damelag, Ken Ingebrigtsen, fikk utbytte av å følge Olsson i seks timer i går.

– Det er sjeldent at seks timer går så fort og dette er noe av det beste jeg har vært på av kurs noen sinne, sier han og legger til:

– Nå gjelder det å få disse tingene integrert i de daglige treningene, men det er der utfordringen ligger. Det skal faktisk ganske lite til for å heve en ung målvakt og noen enkle grep kan gjøre at kurven peker ganske bratt oppover. Så får vi heller ta det enda grundigere etter hvert, men det er viktig at trenerne søker hjelp om de ikke får til selv, sier Ingebrigtsen som til tross for sin rutine fikk mange gode innspill fra svensken.

– Man fikk frisket opp noe man kanskje har hørt før, og fikk bekreftet at man gjør mye riktig, men samtidig fikk man nye ting å tenke på, avslutter han.