I fjor høst mottok Statens naturoppsyn (SNO) et tips, som tilsa at mer enn 30 garn hadde blitt funnet i vannene ved Ongajervi.

Ble ikke varslet

Både Ongajervi og de omkringliggende vannene forpaktes av Kåfjord jeger og fiskerforening (KJFF), etter avtale med Finnmarkseiendommen (Fefo). Foreningen ble aldri varslet om garnfunnet, bekrefter leder Arne Pettersen.

– Det synes vi er veldig beklagelig. Vi er skuffet over at SNO ikke rykker ut og over at de ikke tar kontakt med oss umiddelbart, da det her kan være snakk om alvorlig miljøkriminalitet. Om ikke SNO selv hadde ressurser eller kapasitet til å rykke ut, så kunne vi vært på stedet i løpet av noen få timer, om ikke annet for å sikre informasjon.

– Vi forpakter vannene, og legger ned en betydelig mengde arbeid hvert år, for å sikre at dette forblir gode fiskevann. Da er det trasig at det fiskes med garn her, det kan være ødeleggende, sier Pettersen.

Han har ikke mottatt noen indikasjoner på hvem som kan stå bak garnfisket og vil derfor ikke spekulere i dette.

Kom inn for sent

Altaposten har vært i kontakt med Rune Somby i SNO. Han forteller at det var hans kollega Për Nilsen som mottok tipset. Nilsen er i skrivende stund på fjellet på jobb, og dermed vanskelig tilgjengelig.

– Jeg har derfor ikke detaljkunnskap om hva som har skjedd i denne konkrete saken, men som jeg forstår det kom tipset inn så lenge i etterkant av observasjonen at det ikke var noe poeng å rykke ut. Vi snakker mer et rykte enn et konkret tips. Normalt rykker vi ut på tips om mulig ulovlig fiske med garn, såfremt tipset er rimelig «ferskt», det var det ikke her, sier Somby.

Han understreker at tiden løper forferdelig fort etter at en observasjon om mulig ulovlige garn har funnet sted.

– Vi må få tips der og da, folk må ringe oss umiddelbart. Det nytter ikke å vente til man har kommet ned fra fjellet, eventuelt drøye en dag eller to – da kan det være for sent.

– Kåfjord JFF reagerer på at de ikke ble varslet av dere i etterkant, hva tenker du om dette?

– Når vi får et slikt tips er det ikke normalt at vi varsler foreningene eller rapporterer til forpakter. Vi rykker ut og gjør våre undersøkelser, og så kan det være vi tar kontakt i ettertid, sier Somby.

Avventer rapport

Arne Pettersen i KJFF sier til Altaposten at Fefo er kontaktet, og at foreningen skal sende et skriv til grunneieren i sakens anledning.

– Vi forpakter området på vegne av Fefo, og håper at grunneieren vil ta fatt i dette, sier Pettersen.

Utmarksforvalter Steinar Christensen bekrefter at de er varslet av KJFF.

– Vi har gitt beskjed om at vi ønsker at KJFF skriver en rapport til oss, slik at vi kan ta dette videre med SNO. Det kan være mange årsaker til at det ikke ble «rykket ut», dette ønsker vi at SNO svarer på selv, sier Christensen.

– Kan det være noen som har rett til å fiske med garn her, eksempelvis reindriftsutøvere, og som har benyttet seg av denne retten?

– Alta kommune har en egen forskrift for fiske med garn, og i dette området av Alta er det garnforbud. Dette forbudet gjelder, slik leser reindriftsloven § 26 og garnforskriften i Alta kommune, også for reindriftsutøvere. De kan fiske gratis i hele fylket, men bare med de redskap som er tillatt for det aktuelle vannet, klargjør Christensen.