I et vedtak fra Fylkesmannen i Finnmark (pdf-dokument) fremgår det hvilke scooterløyper i Finnmark som tillates holdt åpne utover den fastsatte grensa 5. mai. For selv om det er motorferdselforbud fra og med 5. mai til og med 30. juni, kan fylkesmannen tillate forlenget åpning av scooterløyper utover dette, dersom kommunene søker og spesielle interesser (eksempelvis reindrifta) ikke har innsigelser.

Alta kommune har tidligere bestemt seg for å søke om å holde flere løyper åpne lengre enn dette – flere helt til 21. mai – i samråd med reindrifta.

Reindrifta positive

I den opprinnelige søknaden datert 26. april fra Alta kommune ved virksomhetsleder Jon-Håvar Haukland fremgår det at man søker om at følgende løyper og traseer holdes åpen til 21. mai: Løype 1, 2, 3, 4, 5 (Stuevann-Flomvann), 13 (deler), 14, 15 (Laukeng-Storvannet-Gjerdebakken), 16, 17 (Kviby- Voinastanjavri og Rassajavri-Løype 13) og 18.

I alle disse har Alta kommune ført opp som merknad at man ikke havner i konflikt med reindrifta. I grunnlagsdokumentet fremgår det at Haukland har vært i kontakt med distriktslederne, samt med en rekke siidaer – enkeltutøvere som kan tenkes å befinne seg i nevnte områder med sine flokker. I ovennevnte løyer har kommunen notert at «Åpning til og med 21. mai er uproblematisk».

I de øvrige løypene og traseene oppgis konflikt med reindrift eller øvrig dyreliv (dverggås og fjellrev) som bakgrunn for at man ikke søker om forlengelse.

I en korrigering sendt 2. mai ber Haukland om at også løype 7, 11 og 12 likevel holdes åpen litt lengre, da reindrifta valgte å endre på sine planer og som følge av dette anså det som uproblematisk at disse ble holdt åpen til 14. mai.

Maks åpning: 17. mai

I vedtaket fra Fylkesmannen fremgår det at ingen av kommunens løyper holdes åpen etter 17. mai, tross reindriftas positive innstilling. Kun fire løyper får være helt eller delvis åpen til og med 17. mai:

  • Løype 1 Tappeluft

  • Løype 2 Langfjordbotnløypa

  • Løype 4 Mathisdalløypa

  • Deler av løype 5 fra Flomvatn til Stuevatn

Seks øvrige løyper eller løypetraseer får forlengelse til 14. mai. Disse er:

I vedtaket fra het det videre at løype 15 holdes «delvis åpen, fra Kviby til løypekryss løype 13». Løype 15 går fra Laukeng i Lille Lerresfjord, opp Lerresfjorddalen og inn til kommunegrensa, hvor den fortsetter inn i Kvalsund kommune. Her har Fylkesmannen i ettertid korrigert vedtaket – løype 15 åpnes ikke.

Den observante leser vil se at løypene 3, 12 og 18 heller ikke tillates holdt åpen utover 5. mai, til tross for at reindrifta er positiv.

Har gitt tilbakemelding

Overfor Altaposten sier virksomhetsleder Jon-Håvar Haukland i Alta kommune at de har bedt fylkesmannen gå gjennom vedtaket på nytt.

– Vi har gitt melding om mulige feil, og har samtdig bedt dem se på vår søknad en gang til, for å sammenholde vedtaket med søknaden. Vi håper de i alle fall retter opp feil, så håper vi å få til en dialog med dem på andre forhold også, utover det som er direkte feil, sier Haukland.

Han vil ikke være konkret i skrivende stund:

– Jeg håper løyper der det ikke er konflikter til reindrifta eller naturmangfold kan holdes åpen, sier Haukland, som ber folk følge med nettsidene til Alta kommune for ytterligere informasjon.

Haukland benytter anledningen til å rose reindrifta, som han opplever å ha en «svært god dialog med».

– Samarbeidet fungerer veldig godt. Har de utfordringer, så endrer vi i forhold til deres behov, sier Haukland, som får ros fra reindriftsutøver Johan Mikkel M. Gaup.

Hensyn til hekking

Altaposten har vært i kontakt med miljøvernsjef Bente Christiansen hos Fylkesmannen i Finnmark, som har avklart at vedtaket om å åpne løype 17 helt og fullt var en feil. Hun videre sier til Altaposten at løype 15 sees på som ei tilførselsløype til løypenettet i Kvalsund. På Kvalsund-siden av dit løype 15 går er løypenettet stengt, etter ønske fra reindrifta.

– Kunne ikke denne løypa vært delvis åpen – på Alta-siden fram til kommunegrensa?

– Når vi holder ei løype delvis åpen, så er det for at folk skal kunne kjøre eksempelvis til et fiskevann. Å holde ei løype åpen fram til ei kommunegrense fremstår ikke som naturlig, sier Christiansen.

Løype 3 holdes stengt grunnet en majestetisk fugl:

– Vi har andre forhold å ta hensyn til enn bare reindrifta. Enkelte løyper er stengt på grunn av naturmangfold, særlig hensyn til hekkende arter. I tilknytning til løype tre er det gjort en kongeørnregistrering, og vi vet at dette er en sårbar tid for kongeørna, dermed går vi inn for å holde denne stengt.

Følger faste datoer

Ved miljøvernavdelinga har man videre satt datoer som følges strengt.

Hva angår at de løypene som har lengst «åpningstid» stenges 17. i stedet for 21. mai sier Christiansen:

– Vi har kommet til at vi skal opererer med åpning til maksimalt 7., 14. eller 17. mai, avhengig blant annet av om det er kyst- eller innlandsløyper. Da har det ikke noe å si at reindrifta eller andre mener det er greit med åpning helt til den 21. mai. Enkelte steder har vi fått anmodning om å holde åpent uti juni, det betyr ikke at vi etterkommer dette, sier hun.

Ti i Kautokeino

I Kautokeino kommune har Fylkesmannen innvilget åpning fram til og med 17. mai for følgende løyper:

  • Løype 3 Fra rv 93 til løype 4 ved Suolojávri

  • Løype 4 Siebe - Sihččajavri

  • Løype 7 Láhpoluoppal - Goddejohka

  • Løype 8: Láhpoluoppal - Stuora Galbajavri

  • Løype 12: Kautokeino – Ávži

  • Løype 14: Ođđaniituáhpi – Ávževuopmi

  • Løype 18: Åpen fra krysset med løype 22 ved Čarajávri til krysset med løype 19

  • Løype 19: Åpen fra rv 93 til krysset med løype 18 ved Geasjávri

  • Løype 21: Fra nedre Maze v/Cievramielli - Stuoraoaivi

  • Løype 22: Fra Stuoraoaivi - Čarajávri hvor løype 17 og 18 møtes

Altaposten har forsøkt å komme i kontakt med Isak Mathis O. Hætta hos kommunen for en kommentar på vedtaket, uten å lykkes.