– Utvilsomt den fineste tomta i Alta sentrum. Her er det forside på tre kanter og utsikt mot Altadalen, sier Bjørn Tore Hagberg.

Tomta han snakker så pent om er i dag et lite skogholt i sentrums periferi, vest for Løkkeveien, ved rundkjøringa mot Aronnes. Den har fått benevnelsen B8, og sammen med fire andre i det lokale næringslivet har Hagberg stiftet B8 Eiendom AS. De går nå i gang med detaljplanleggingen av bygget som skal reises der.

Fire etasjer

Med seg har SmartDok-gründeren Trude Søderholm fra Protan, entreprenør Torleif Johansen, gårdeier/lærer Dag Røst og møbelhandler/eiendomsinvestor Bård H. Henriksen fra Hammerfest. De har 20 % hver i selskapet som skal bygge og eie forretningsgården.

– Vi har fått tegnet skisser for et bygg i fire etasjer, med parkeringskjeller. I første etasje blir det butikk og leiligheter, i andre og tredje etasje kontorer og i fjerde etasje leiligheter, opplyser Søderholm, som er daglig leder i selskapet.

EN U MED TAKHAGE: Bygget, som er tegnet av arkitektkontoret Verte, vil ruve i inngangen til Alta sentrum fra vest. Beboerne i leilighetene på toppen vil disponere sin egen takhage. Foto: Verte

Større enn A12

Konseptet er det samme som nabobygget A12 har fulgt. Også der er det forretninger i første etasje, deretter to etasjer med kontorer og til slutt en toppetasje med leiligheter.

– Sånn sett ligner disse to byggene, men utseendemessig er det stor forskjell, understreker Hagberg.

Og mens bygget A12 har en grunnflate på 1600 kvadratmeter, planlegger de fem investorene at deres bygg på B8 skal ha en grunnflate på 2000-2500 kvm.

Bohus gjør comeback?

– Vi har hatt et første innledende møte om premissene i reguleringsplanen, og må i fortsettelsen få en avklaring på hvor stort vi får lov til å bygge. Vi ønsker å utnytte tomta maksimalt, sier Søderholm.

Det har vært kjent ett års tid at Henriksen-familien i Hammerfest ønsker et comeback for Bohus i Alta, etter at de trakk seg ut i 2014 på grunn av økonomiske vanskeligheter.

Når Bård H. Henriksen går inn som investor på tomta B8, blir han også sannsynligvis leietaker i bygget for en ny Bohus-butikk. Sist hadde han 3000 kvm, nå kan han få 1500-2000 kvm. Henriksen har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Lokale penger

Ikke bare er butikkarealet på det nærmeste bortbestilt. Også de to etasjene med kontorer er på det nærmeste fylt opp.

– Ingen avtaler er skriftlig inngått ennå, men vi har intensjonsavtale med flere. Hvis alle avtalene går inn så har vi fylt opp arealene, sier Søderholm.

– Det virker som det er et press i markedet?

– Ja, det virker sånn. Det er bra etterspørsel etter lokaler, fastholder Søderholm.

Kommunalleder Oddvar Konst, som fikk planene presentert torsdag, sier han ikke er overrasket over at det fins et marked for nok et forretningsbygg i Alta sentrum.

– Jeg er veldig glad for at vi har et næringsliv som utvikler byen gjennom prosjekter som dette. Her er det bare lokal kapital, fastslår Konst.

TOMTA: Vest for Løkkeveien og Nordlyskatedralen ligger tomta som har fått benevnelsen B8. Foto: Vidar Kristensen

Bygg som fellesnevner

Noe kostnadsestimat ønsker ikke investorene å gå ut med. Men med tanke på at A12 med 1600 kvm grunnflate kostet 160 millioner, er det nærliggende å tro at B8 vil koste over 200 millioner kroner.

Å reise egenkapitalen til et så stort prosjekt er krevende, men neppe noe problem. Samtlige fem har hatt suksess i næringslivet over mange år. Søderholm gjennom sitt eierskap i Protan, Hagberg i SmartDok, Røst som medeier i flere forretningsgårder, Henriksen som eiendomsinvestor i Alta og Hammerfest og Johansen som entreprenør og investor.

– Det er en litt uvanlig og uvant samling av forretningsfolk?

– Synes du? Det synes ikke vi. Vi fem har bygg som fellesnevner, og vi har alle et ønske om å utvikle Alta og sentrum. Forhåpentligvis kan vi starte byggingen seint i 2018, men det er mye som må på plass først, sier Søderholm.