Navnet «Alta Nærsykehus» på planene for utbyggingen av helsetilbudet i Alta har av helsepersonell flere ganger blitt betegnet som en gedigen bløff. Nå får skeptikerne ytterligere vann på  mølla etter at entreprenører som har levert anbud skal ha fått beskjed å ta ned prosjektet betydelig for å senke sluttprisen.

Se svaret fra  Sykehusbygg HF nederst i saken.

– Med et forbehold om at Altapostens informasjon er rett, noe jeg ikke har noen grunn til å tvile på, er det bare en ting å si: Dette er skandaløst mot befolkningen i Alta. Den planlagte utbyggingen var i utgangspunktet et minimumstilbud, og ingen storstilt forbedring av helsetilbudet til befolkningen. Når det nå skal kuttes ytterligere, og for betydelige beløp, er det mange som har all grunn til å føle seg lurt, sier hovedutvalgsleder for helse og sosial, Kristin Jensen.

Lite blir mindre

Altaposten har en tid jobbet mot ulike kilder for å få bekreftet arbeidsordrene som er kommet fra Finnmarkssykehuset. Det som synes klart er at entreprisekonkurransen for totalentrepriseprosjektet runder 200 millioner kroner i prisene som er kommet inn. Det har Finnmarkssykehuset gitt beskjed om ikke ikke kan aksepteres, og har sendt prosjektet tilbake til anbyder med beskjed om å få kostnadene ned. En sentral politiker har overfor Altaposten bekreftet at det uoffisielle kostnadsestimatet på reduksjonen, ifølge opplysninger han har fått, er satt til 60 millioner kroner.

For å se dimensjonene i utbyggingen kan totalentreprisen sammenlignes med et annet nylig realisert prosjekt i Alta. Entreprenør Ulf Kivijervi AS fikk totalentreprisen på utbyggingen av Finnmarkshallen med en kontrakt på 120 millioner kroner inklusiv moms. Alta kommunes utbygging av Alta Helsesenter på 1980-tallet hadde en sluttsum på 140 millioner kroner.

Svært bekymret

Rådmann Bjørn-Atle Hansen bekrefter, etter å ha blitt utfordret med direkte spørsmål over flere runder, at han er kjent med at det gås nye runder med entreprenør for å kutte kostnader i prosjektet Alta Nærsykehus. Han vil ikke utdype detaljene i de opplysningene han sitter på.

– Det jeg kan si er at jeg er bekymret, dypt bekymret, for hvilket tilbud vi ender opp med.

– Er du holdt løpende orientert av Finnmarkssykehuset?

– Offisielt er jeg ikke kjent med det det som nå foregår, men fra uoffisielt hold har jeg fått opplysninger som gir grunn til bekymring.

– Burde du og Alta kommune vært informert?

– Det er bare ett svar på det, og det er et ubetinget ja. Alta kommune er selvsagt opptatt av at det legges til rette for på en god og effektiv måte kunne gi de tilbud som er lovet. Bygget danner rammene for innholdet. Når bygget står ferdig er det også Alta kommune som skal drifte det på vegne av Finnmarkssykehuset, og nå kan vi risikere at konsekvensene av kutt og endringer det legges opp til vil skape driftsproblemer, forklarer rådmann Hansen.

Bruker sine kanaler

Rådmannen bekrefter at han ikke har slått alarm overfor politikerne, mye fordi informasjonen han har tilegnet seg har kommet fra uoffisielt hold.

– Jeg har brukt mine kanaler for å gi tilbakemelding, og har gjort det klart at jeg er bekymret. Hvem jeg har kontaktet vil jeg ikke avsløre, men jeg kan si så mye at det er innenfor mitt kontaktnett, klargjør Hansen.

Han  har følgende kommentar til sammenligning av totalentreprisen for nærsykehuset med blant annet Finnmarkshallen.

– Totalentreprisen forteller selvsagt noe, men vi må huske på at prosjektet har en totalramme på 400 millioner kroner, og det er den rammen som nå overskrides av tilbudene som er kommet inn.

Kutter røntgen

Ifølge Altapostens opplysninger skal Finnmarkssykehuset ha foreslått kutt og endringer i selve hjertet av den planlagte helseutbyggingen, nemlig billeddiagnoseavdelingen. Den skulle opprinnelig inneholde CT, MR, ultralydbildemaskin og moderne konvensjonelt røntgen. Hvor omfattende endringer som er foreslått er ikke klarlagt. Det har imidlertid kommet flere bekymringsmeldinger om at Finnmarkssykehuset har signalisert begrenset kapasitet i Alta, blant annet i åpningstider, for å sikre pasienter til de samme tilbudene på Hammerfest sykehus.

– Det gjenstår å se i hvor sterkt grad pasienttilbudet i Alta blir rammet. Vi er som sagt ikke informert, sier rådmannen.

Sykehusbygg som gjennomfører byggeprosessen for Finnmarkssykehuset har på direkte spørsmål fra Altaposten, tilbakevist at det ikke legges opp til bygningsmessige endringer i billeddiagnoseavdelingen.

KAN KOMME KUTT: Fra flere hold i Alta kommune blir det bekreftet at det er kommet bekymringsmeldinger om at den planlagte billeddiagnoseavdelingen med MR, CT, ultralyd og konvensjonelt røntgen vil få begrensninger i åpningstid for å sikre pasientgrunnlag for samme avdeling ved Hammerfest sykehus. Sykehusbygg avkrefter at de bygningsmessige kuttene som nå iverksettes vil ramme røntgenavdelingen. Nærsykehuset er blitt for dyr med en totalentreprise på rundt 200 millioner kroner. Foto: Arkiv

Strukturproblem

I Alta Ap vokser frustrasjonen over at ingen i fylkespartiet eller sentralt tør ta tak i roten til de stadig tilbakevendende krisene rundt helsetilbudet for befolkningssenteret i Finnmark. Altaposten har vært i kontakt med flere av toppolitikerne i partiet, men foreløpig overlater de til Kristin Jensen å uttale seg på vegne av parti og politisk ledelse.

– Alta Ap og posisjonen kommer aldri til å akseptere det som nå skjer. Hvordan vi vil reagere skal jeg ikke si her og nå, men alt dette handler om struktur. Det er altså for dyrt med en totalentreprise til 200 millioner kroner i Alta, mens det skal bygges nytt sykehus i Hammerfest til 2,2 milliarder, klargjør Ap-toppen.

Vil ikke ramme

Finnmarkssykehuset har blitt kontaktet for å kommentere og synliggjøre hvilke kutt, og konsekvensene av kommende endringer i realiseringen av planen for Alta Nærsykehus. Finnmarkssykehuset har ikke selv ønsket å kommentere saken, men oversendt spørmålene fra Altaposten til Sykehusbygg, som realiserer byggeprosjekt for helseforetakene. Her er svarene fra prosjektansvarlig i Sykehusbygg HF, Christian Brødreskift:– Kan Finnmarkssykehuset bekrefte at innkomne anbud for totalentreprise basert på opprinnelig plan er på rundt 200 millioner kroner?

–  Sykehusbygg HF gjennomfører anskaffelsen av entreprenører til Finnmarkssykehuset HF. Vi er inne i en anbudsprosess, og kan naturlig nok ikke kommentere dette nå. Anbudsprosessen med forhandlinger og valg av entreprenør vil være gjennomført innen 30 mai. Fra 1.06 til 1.09 vil det bli en samspillfase mellom entreprenør og Finnmarkssykehuset før byggestart.

– Kan Finnmarkssykehuset bekrefte/kommentere påstanden om at det legges opp til kutt i areal med mer for å senke prisen på entreprisen betydelig? Tips til oss fra politisk hold snakker om opp mot 60 millioner kroner?

– Den totale rammen for prosjektet er uforandret og vi kan bekrefte at vi ser på løsninger som er gjennomførbare innenfor rammen. Dette skal ikke påvirke tilbudet til pasientene og funksjonsinnholdet i prosjektet.

– Er det korrekt at byggherren har sendt ut skisser med redusert areal til entreprenører?

– I en anbudsprosess forholder vi oss kun til tilbyderne, for å sikre at den informasjonen de får er lik. Vi bruker den kunnskapen entreprenørene har for å kunne få det beste beslutningsgrunnlaget før valget blir tatt. Derfor svarer vi ikke på spørsmål rundt det. Sykehusbygg følger regelverket ift offentlige anskaffelser.

– Er det korrekt at kuttene også vil ramme billeddiagnoseavdelingen med konvensjonelt røntgen, ultralydbilde, MR og CT?

– Nei.

– Hovedutvalgsleder Kristin Jensen sier til Altaposten at hun og helseadministrasjonen i Alta kommune ikke er varslet om grepene, og at hun kun er informert uoffisielt gjennom sine partifeller som heller ikke har fått noen offisiell informasjon. Dette betegner hun som svært oppsiktsvekkende og tillitsnedbrytende. Kommentar?

– I den fasen vi er i nå med forhandlinger med entreprenører er det ikke naturlig å informere. Sykehusbygg HF forholder seg til Finnmarkssykehuset, og de rammer som er vedtatt for prosjektet både når det gjelder økonomisk ramme og tilbud til pasienter.