Grieg Seafood har manglet gyldig utslippstillatelse for lakseslakteriet på Simanes i årevis. Det går fram av en tilsynsrapport fra Fylkesmannens miljøvernavdeling, som gjennomgikk lakseslakteriet i januar i år og fant enkelte punkter de satte fingeren på.

– Vi ser alvorlig på at de har produsert laks i store volum uten å ha papirene i orden, sier seksjonssjef for forurensing ved Fylkesmannens miljøvernavdeling, Magnus Jakola Fjell.

Maks75 tonn

Fylkesmannen konkluderer nemlig i tilsynsrapporten med at Grieg Seafood maksimalt kan slakte 75 tonn laks i døgnet, fordi en produksjon i denne størrelsesorden sorterer under en annen bestemmelse i forurensingslovverket enn de som slakter mer enn 75 tonn. I et brev til Grieg skriver de:

– Forurensningsforskriften har et eget kapittel (kap. 26) som regulerer fiskeforedlingsbedrifter. Det fremgår av § 26-2 at virksomheter med produksjonskapasitet for ferdig produkt på mer enn 75 tonn per døgn, ikke skal reguleres etter forskriften, men må ha særskilt tillatelse etter forurensningsloven fra Fylkesmannen. Anlegget på Simanes har oversendt dokumentasjon som viser en kapasitet på ca. 110 tonn ferdig produkt per dag.

Ulovlig utslipp

Fylkesmannen konkluderer med at utslippstillatelsen som i sin tid ble gitt til Volden Group AS ikke gjelder.

Grieg Seafood må nå rette opp dette avviket og enten søke tillatelse etter forurensingsloven (alternativ A) eller redusere produksjonskapasiteten (alternativ B) til mindre enn 75 tonn ferdig produkt per dag.

– Vi starter opp igjen slaktingen i dag 2. mai og vil da forholde oss til bestemmelsen som sier at vi for å drive lovlig i henhold til lovverket og følger alternativ B fra Fylkesmannen inntil søknaden om utslippstillatelse er ferdig behandlet, sier samfunnskontakt Roger Pedersen i Grieg Seafood. Han forteller at det ikke var mulig verken for Fylkesmannen eller Grieg å finne den tidligere utslippstillatelsen da Fylkesmannen hadde inspeksjon. Nå har Grieg funnet den og den er fra 1988.

– Denne skal fornyes hvert niende år, så her er vi på etterskudd, medgir Pedersen.

Han sier selskapet allerede i desember i fjor startet prosessen med å søke utslippstillatelse. Grieg Seafood Finnmark AS har oppgradert hele sitt slakteri med de nyeste tilgjengelige teknologiske løsninger for rensing av avløpsvann.

– Siste gang vi gjorde en slik oppgradering var i 2015, sier Pedersen.

En rapport fra Aqvaplan Niva, som har tatt grabbeprøver av grunnen ved utløpet, viser ingen forurensing og konkluderer med at tilstanden på bunnen der hvor utslippspunktet er viser en meget god tilstand.

Fire miljøavvik

Rapporten fra Fylkesmannen avdekker totalt fire avvik for Grieg i samband med inspeksjonen. Foruten å mangle den omtalte utslippstillatelsen for å produsere mer enn 75 tonn i døgnet, lister fylkesmannen opp dette:

Avvik 2: Farlig avfall var levert uten deklarasjon

Avvik 3: Virksomheten har ikke gjennomført skriftlig miljørisikovurdering

Avvik 4: Virksomhetens har ikke fastsatt mål for ytre miljø

Skulle søkt før

Selve utslippstillatelsen er nå sendt på høring og vil trolig bli sluttbehandlet en gang i juni eller juli, etter at Grieg har fått kommentere eventuelle innspill.

– Selskapet har søkt en midlertidig utslippstillatelse nå. Fra vår side er det en plikt fra bedriftens side å følge opp kravene i loven og vi ser alvorlig på at de har produsert mer enn det de har hatt gyldig tillatelse til, men nå tar de tak i dette og det er bra, sier seksjonsleder Magnus Jakola Fjell til avisa.