For et par dager siden fant Yngve Madsen fra Kviby en 700 år gammel sølvmynt med metalldetektor på badestrand på Lathari.

Noen få hundre meter lengre øst fant Jahn Roald Kristiansen en lignende mynt i april 2013.  Noen få meter lenger vest, på den andre siden av moloen, fant Tor Inge Iversen og Roy Vidar Nilsen i 2014 en tredje mynt av samme type og alder.

BETALINGSMIDDEL: Her er sølvmynten som ble funnet på Lathari forleden. Sølvmyntene på 1300-tallet ble preget i hele 13 forskjellige byer i England. Foto: Hans Christian Søborg

– Dette er de eldste myntene funnet i Finnmark og de nordligste myntene av denne typen funnet i verden. Man kan begynne å lure på om det er en sølvskatt gravd ned på Lathari som mynter vaskes ut av, eller om de kanskje kommer fra et skipsvrak ute i fjorden, sier konservator Hans Christian Søborg på Alta Museum.

Kommer fra London

Alle myntene er av såkalt «Long Cross»-type som ble preget under både Edward I (konge av England 1272-1307) og hans sønn Edward II (konge 1307-1327). «Long Cross»-navnet henspiller på at korset avbildet på myntens bakside har «lange» armer som strekker seg ut til myntens ytterkant.

FINNEREN: Yngve Madsen fant en 700 år gammel sølvmynt med metalldetektor på badestranden på Lathari. Foto: Privat

Denne typen mynt kalles en «sterling» etter sølvinnholdet. På 1100-tallet ble det bestemt at «Sterling Silver»-mynter i England skulle bestå av 92,5 % sølv og 7,5 % kopper. Etter vekten til mynten kalles de også for en «penny». Det gikk 240 «pennies» på 1 pund.

– På mynten til Yngve Madsen står det så vidt vi kan se «Civitas London». Det står det også på mynten funnet i 2014. Disse to myntene ser dermed ut til å ha funnet veien fra London til Alta for 700 år siden, bemerker Søborg.

Handelsplass?

Long Cross-myntene fra regjeringstiden til Edward-kongene er ikke spesielt sjeldne eller verdifulle i verdensmålestokk. Det er gjort rundt 50 enkeltfunn av disse myntene i Norge.

– Selv om Lathari-myntene ikke er spesielt sjeldne har de stor historisk interesse. Vi vet veldig lite om Alta på 1300-tallet og det er svært få funn av alle kategorier fra denne tiden. At det nå i løpet av litt over fire år er funnet tre 700 år gamle engelske sølvmynter av noenlunde samme type på Altas vakre badestrand, pirrer fantasien. Kan de stamme fra en nedgravd pose med mynter som er tært bort av tidens tann? Er myntene deretter blitt spredt av bølgene siden de er funnet med et par hundre meters mellomrom? Eller kan de være spor etter en hittil ukjent handelsplass ved munningen av Transfarelva og ikke langt fra munningen av Altaelva? spør Søborg seg.

LENGE SIDEN: Edward I var kjent for sin lange kropp og lange bein. Han sloss mot den skotske frihetskjemperen William Wallace for 710 år siden. Disse bildene er fra filmen Braveheart. Foto: Filmweb

Kjent fra Braveheart

Han mener Yngve Madsen fortjener mye skryt fordi han – slik som myntfinnerne i 2013 og 2014 – har handlet forbilledlig og straks sendt rapport om funnet til de rette instanser.

– Dermed har han berget en viktig brikke i Altas historie for framtida, påpeker Søborg.

  • Mange filminteresserte kjenner til kong Edward I, eller «Longshanks» som han ble kalt pga hans lange bein og store kroppshøyde (188 cm høy). Mel Gibsons film «Braveheart» fra 1995 var løst basert på historien om den skotske frihetskjemperen William Wallaces kamp mot Edward I og engelsk overherredømme.