Barnas Finnmarksløp gikk av stabelen fra Jotka fjellstue sist helg og oppsitter på fjellstua Steinar Kristensen forteller at deltagerne var heldige med både vær og føre. På sidelinjen satt flere litt eldre kjørere som ikke fikk delta.

– Juniorene har ikke så mange konkurranser i løpet av sesongen så vi har snakket om å slippe dem til neste år. Arrangementsmessig blir det ikke så stor forskjell, sier Kristensen og fortsetter:

– De fleste andre løp går midtvinters når det er mørkt og kaldt. Så jeg skjønner godt at de fristes av et koseløp mot slutten av sesongen når temperaturen og lysforholdene er mer komfortable.

For hundekjørere skjer også mesteparten av treningen på kalde, våte høstdager og i de mørkeste vintermånedene.

EGEN KENNEL Jan Tore Olsen (14) har startet med hundekjøring av egen interesse, uten at foreldrene har vært pådrivere. Foto: Victor Halvorsen

To klasser

Årets løp gikk i klasse firespann (2x30 km) og seksspann (2x60 km) uten noen form for nedre aldersgrense.

– De må selvfølgelig kunne håndtere et hundespann, men klarer de det og foreldrene mener det er forsvarlig å sende dem ut, så bryr vi oss ikke så mye om alder, sier Kristensen.

Firespannsklassen ble vunnet av  Emma Walseth (7), datter av Kristian Walseth som selv er en av landets beste hundekjørere. Mina Hykkerud (10), datter av Vegard Hykkerud, tok andreplassen, mens fjorårsvinner Elisabeth Kristensen, Steinar Kristensens datter, ble nummer tre.

– Sistnevnte har ikke en like ivrig far lengre. Så hundene er nok ikke like godt trent, sier pappa Kristensen med et stort smil om munnen.

– Men det er artig å se hvor flinke disse ungene er. De håndterer hundene på en imponerende måte og vi får håpe vi får se mange av dem i større løp etter hvert som de blir eldre.

Seksspannsklassen ble vunnet av Jan Tore Olsen (14).

– Det er litt artig med Jan Tore som startet med hunder av egen interesse og i veldig ung alder for noen år siden. Han har helt sikkert hjelp og støtte fra foreldrene, men det er ikke de som har vært drivkraften. Om jeg har forstått det rett så er planen hans å kjøre juniorklassen i Finnmarksløpet neste år.

BIDRO FOR ANDRE I hundekjøring hjelper man alltid andre som er i trøbbel. Det hadde Mina Hykkerud, som stoppet to ganger for å hjelpe konkurrenter, fått med seg. Foto: Victor Halvorsen

Nevnte Mina Hykkerud, som kjørte inn til andreplass i firespannsklassen, fikk en spesiell premie etter løpet.

– Hun stoppet to ganger for å hjelpe andre som hadde problemer og ble hyllet for det med en sportsmanship-premie, avslutter Kristensen som allerede har satt av siste helga før 1.-maihelga til Barnas Finnmarksløp også neste år - da også med litt eldre kjørere på startstreken.