– Overgrep, mener bondelaget om raseringen av dyrka mark i trasèen til kloakkledningen i Tverrelvdalen.

– Kommunen har valgt letteste vei for å gjennomføre prosjektet. Det tas altfor lite hensyn til jordbruket, sier leder Lasse Johnsen i Alta Bondelag til Altaposten.

Langs veien oppover Tverrelvdalen har Anlegg Nord de siste tre månedene gravd ned ny kloakkledning til boligfeltene øverst i Dalen. Ledningen går noen meter fra veien, inne på dyrket mark i en drøy kilometer. Det er først og fremst melkebøndene Tor Arne Mannsverk og Roger Isaksen som blir berørt.

Førstnevnte har et leiejorde på 15 mål der minst en tredjedel om kort tid nedkjøres og endevendes av gravemaskiner.

Ødelagt sesong

– Jeg har avskrevet hele jordet for i år. Heldigvis er det ikke snakk om mer enn kanskje 30-40 rundballer, og det kan jeg hente inn andre steder. Det er verre med Roger, han mister mye mer avling, sier Mannsverk.

ANLEGGSOMRÅDE: Vanligvis er dette et jorde som gir mat til dyrene til Roger Isaksen i fjøset oppe til høyre i bildet. Bondelaget mener vinterens graving ødelegger all dyrking til sommeren. Foto: Vidar Kristensen

Isaksen har ikke ønsket å la seg intervjue. Heller ikke Tonee Cecilie Thomassen, som både mister bjørketrær i sin allè og får gravd opp et jorde, ønsker å si så mye.

– Jeg er i dialog med kommunen, og de har vært imøtekommende i forhold til både trærne og jordene, sier hun til Altaposten.

Johnsen i bondelaget sier dette er alvorlig for Isaksen. Han har vært på befaring med kommunen og entreprenøren, og fikk forsikringer om at alt skal være på stell før den siste maskinen belter ut av området.

– Men selv om de rydder opp etter seg så er denne dyrkesesongen ødelagt for bøndene. Og i flere år vil de være plaget med sig og setninger. Jeg er forfær over at dette ikke utføres på en mer skånsom måte. Dette er et overgrep mot Dalens bønder, mener Johnsen.

Lover å rydde opp

Fagansvarlig for investeringsprosjekter på avdelingen for kommunalteknikk, Jan Eirik Eilertsen, sier det ser voldsomt ut akkurat nå, men at entreprenøren og kommunen i samarbeid skal legge tilbake alt av masser og ordne opp etter seg.

KOMMER TIL ENIGHET? Grunneier Tonee Cecilie Thomassen (huset i bakgrunnen) sier hun er i dialog med kommunen om å rette opp skadene etter gravingen av kloakkledningen. Foto: Vidar Kristensen

– Jeg kan godt forstå at enkelte reagerer nå når de ser alle haugene med jord og sne, men det blir helt fint til slutt, lover Eilertsen.

Johnsen mener likevel at det som har skjedd på dalasletta er et overgrep mot de lokale bøndene.

– Kommunens representanter mener at det bare er å slette ut massene så er alt i orden. De så ingen problemer med dette, da vi var på befaring. Det er en arrogant holdning. De aner ikke hva dette innebærer. Det kan gå mange år før jordene er tilbake på gammelt nivå, påpeker Johnsen.

– Kyrne spiser ikke penger

Det er heller ikke så enkelt at det bare er akkurat der det er gravd at det ikke vil gro skikkelig i år.

– Kommunen mener bøndene kan dyrke halve jorda, men det går ikke i praksis. Forsøksgården ved Roar Haug er koblet på, og skal lage en faglig plan for tilbakeføring av jordene når gravingen er avsluttet. Kommunen må selvfølgelig betale for skadene, men det er ikke alt som kan erstattes, og kyrne spiser ikke penger, påpeker Johnsen.

Han registrerer samtidig at ledningen stedvis er lagt lenger unna fylkesveien enn planlagt, samt at en pumpestasjon er plassert annerledes og stjeler mer av dyrket mark.

– Det er klart dette prosjektet påvirker jordene, det må man regne med når man graver et ledningsanlegg, sier Eilertsen i kommunen.

– Bondelaget mener dere burde gravd nærmere veien?

– Det tillater ikke Statens vegvesen. Det er usikre grunnforhold i området. Går man for nært veien, risikerer man setninger i veibanen. Derfor har vi justert trasèen litt ut enkelte steder.

– Gjør en god jobb

At pumpetasjonen er flyttet på forklarer Eilertsen med at entreprenøren uventet traff på fjell. Det er restriksjoner på sprengningsarbeid i området. Stasjonen ble derfor flyttet 24 meter.

– Vi tar dermed litt mer av jordbruksarealet, og det er beklagelig, sier Eilertsen.

SER VOLDSOMT UT: Kommunen lover at hele trasèen med ny kloakkledning skal pusses og fikses på før maskinene får belte ut av området. Foto: Vidar Kristensen

Han mener de delene av jordene som det ikke er gravd i skal kunne driftes av bøndene i år, noen bondelaget altså er uenig i.

– Er alt gjort etter boka her?

– Vi kunne nok alle vært flinkere til å kommunisere og prate. Faglig sett gjør entreprenøren en god jobb, understreker Eilertsen.