Alta kommune har bestemt seg for å søke om forlengelse av kjøring i alle scooterløyper det er mulig å søke om, opplyser Ole Steinar Østlyngen (Ap) på sin facebookprofil tirsdag.

– Samtidig med dette jobbes det med å få ha bommen åpen til 5. mai, skriver han.

– Personlig håper jeg mange løyper blir åpne til 21. mai – men dette avgjøres av fylkesmannen, så vi får bare vente og se, skriver han.

Så lenge som mulig

Til Altaposten forteller han at søknad om forlengelse er sendt.

– Vi har søkt om forlengelse på en rekke løyper. Vi søker om å få holde disse åpne så lenge som mulig. I søknaden kan vi ikke føre opp datoer, dette fordi vi ikke vet hvor reinflokkene vil være på gitte tidspunkt, sier Østlyngen.

– Så har du eksempelvis Jotka-Stabbursdalen, hvor det av hensyn til dverggåsa ikke er vits å søke engang, sier han.

– Ta hensyn!

Bakgrunnen for søknaden er et ønske for å tilrettelegge for folk.

– Vi ønsker jo at folk skal få anledning til å komme seg på scootertur, så lenge forholdene ligger til rette for det og det passer for alle parter, ikke minst reindrifta. Reindriftsutøverne opplever jeg som positive. De sier det er greit, så lenge man ikke kjører gjennom flokkene deres. Og bare så det er sagt, hvis noen tullkjører gjennom en reinflokk, for eksempel ut fra løypa til Ongajervi, ja da stenger vi hele løypa til Ongajervi. De som ikke klarer å oppføre seg kan dermed ødelegge for mange andre, advarer han.

– Nå gjør vi ikke dette fordi vi liker kollektiv avstraffelse, men dersom en reineier kommer og sier at noen har kjørt rett gjennom flokken, da vet vi ikke hvem som har gjort det. Og i og med slik kjøring overhodet ikke er ønskelig, så er stenging eneste mulighet. Da straffes dessverre alle, sier Østlyngen, som for ordens skyld legger til at kjøring etter 5. mai ikke er i henhold til lovverket og at man dermed er avhengig av dispensasjon fra fylkesmannen.