Politiet har i vinter pågrepet eldre ungdom som har røkt hasj med mindreårige på Amfi.

– Vi har gjort endel pågripelser på Amfi i forbindelse med hasjrøyking. Tidligere i vinter hadde vi tre pågripelser, og rett før påske pågrep vi fire stykker, hvorav to gutter over 18 år og to jenter under 18 år, sier seksjonsleder ved ordensavdelinga i politiet i Finnmark, Steinar Aas Andersen. Han utdyper at en av de involverte skal ha vært involvert i begge hendelsene.

Ingen bombe

Aas Andersen er klar på at det ikke er Amfi i seg selv som er problemet.

– Det er ingen bombe at ungdom sitter på kjøpesenter, men hvis Amfi er et rekrutteringssted for rusbruk, er det svært alvorlig. Utfordringene som er der er noe vi er veldig obs på og vi har også veldig god dialog med senterledelsen, sier Aas Andersen.

Han er klar på at det er en del unge som bruker Amfi som et daglig tilholdssted.

– Noen blir kjørt til skolen av foreldre på morgenen, men går deretter rett ned til Amfi. Her ber jeg også foreldre være på vakt.

– Hvor får de hasj fra?

– Enten bestiller de det via nett eller de kjøper det hos noen som har tilgang. Det som imidlertid er mye mer skummelt enn hasj, er de syntetiske stoffene som nå kan bestilles på nett. Jeg tror mange ville fått hakeslipp om de visste hva som kan bestilles og som kommer i en liten diskrè forsendelse i posten. Det er stoff som er så ekstremt potente, at de er dødelige ved kun en mikroskopisk dose, slik vi så i eksempelet sørfra med 15-åringen som døde nylig, sir Aas Andersen, som bekrefter at dette er type stoffer som det er blitt mer av.

– Ja, det er det ikke tvil om, sier han.

– Hva kan foreldre gjøre for å fange opp dette?

– Gå foran som gode forbilder. Mange tenker at det tross alt er bedre at de drikker alkohol og kjøper dermed den vinflaska til poden. Men nei, det er ikke bedre. All forskning viser at tidlig debut med rusmidler fører til økt bruk av rusmidler generelt, minner politioverbetjenten om.

Senterleder Frode Wilhelmsen bekrefter at de har endel utfordringer med enkelte ungdommer, hvorav noen av de unge er på senteret fem timer daglig.

– Vi har hatt en del adfersproblemer, hærverk og også noen tilfeller med rus. Det er klart at vi ser også med bekymring på det vi mistenker er en 12-13-åring, som sitter sammen med en som er i tyveårene, men samtidig kan ikke vi drive med alderstesting. Vi er også opptatt av å ta vare på ungdommen og prøver å finne en balanse mellom å ikke være for snille og heller ikke for strenge, sier Wilhelmsen, som også har innkalt foreldre til flere av barna.

– Noen tar det veldig alvorlig, mens andre ikke ser så alvorlig på det.

En som ser alvorlig på dette, er en mor som har tatt kontakt med Altaposten.

– Hvis barna foretrekker å være på Amfi titt og ofte, synes jeg foreldre bør være på vakt. Det henger flere eldre gutter der nede, som driver og kjøper sigaretter og snus til mindreårige mot betaling. Jeg har også hørt at det deles ut gratis hasj til mindreårige, hevder moren, som forteller at hun ofte er innom Amfi for å se hva de unge driver med.

– I stedet for å bare sitte foran TV-en og vente på å dra på hytta i helgene, synes jeg flere foreldre bør begynne å være litt mer aktive. Man kan ikke ta alt for god fisk som barna forteller, mener mora, som vil være anonym av hensyn til sitt barn.

Savner utekontakten

Mora har fått med seg debatten rundt flyttingen av utekontakten, som hun mener ikke er av det gode.

– Jeg tror mange av de ungdommene som er i sentrum savner utekontakten. Det nyttter ikke å sitte på Huset og vente på at disse ungdommene skal komme dit, mener kvinnen.