Kystverket gir ikke fiskeindustribedriften Polarctic Seafood i Øksfjord lov til å etablere ventemerder.

Årsaken er at Hurtigruten AS mener det blir for trangt i havna. Dessuten slår Kystverket fast at etableringen ser ut til å havne i konflikt med eksisterende bruk av området der Øksfjord Fiskeriservice AS er etablert.

– Vi har anbefalt Polarctic Seafood å anke Kystverkets avgjørelse, sier Loppa-ordfører Steinar Halvorsen. Han mener det er et hurtigruteskip som ved helt spesielle vindforhold vil kunne få problemer. Og Øksfjord fiskeriservice er ikke selv i mot etableringen av ventemerder.

For nært

Problemet oppstår i følge Kystverket fordi anlegget for levendelagring av fisk, som skal gi stabil råstofftilgang til Polarctic er plassert for nært kaikanten. Kystverket har avslått søknaden fra Polarctic fordi de mener ventemerdene legger beslag på for stort areal og fordi høringsrunden etter Kystverkets mening har gitt innspill som tilsier at de må si nei.

Dette fremkommer av korrespondansen mellom Kystverket og Polarctic. I avslaget heter det at en slik merdeetablering vil begrense hurtigrutas muligheter for å manøvrere. Videre er det bekymringsfullt at fortøyningene til de tenkte ventemerdene er plassert slik at det vil utgjøre en sikkerhetsrisiko dersom hurtigruteskipene må bruke anker for å klare å anløpe Øksfjord havn.

Kan ikke garantere

Kystverket beskriver forholdene for Hurtigrutens båter i havna  slik: "Kystverket har i saksbehandlingen innhentet nautisk fagkompetanse og har sammen med nautikere og lostjenesten gjennomgått Hurtigrutens uttalelse. Fagkompetansen støtter Hurtigrutens uttalelse fullt ut. Som en konsekvens av dette anser Hurtigruten AS det høyst sannsynlig at etableringen vil medføre flere kanselleringer og gi dårligere regularitet.»

Øksfjord Fiskeriservice AS er en annen berørt part i denne saken og Kystverket skriver at de ikke kan garantere for en sikker og trygg seilingsled for Øksfjord fiskeriservice. Som konklusjon har  Kystverket kommet til at etableringen er i strid med sikkerhets- og fremkommelighetshensyn i Øksfjord havn. Noe de begrunner i formålsparagrafen i havne- og farvannsloven.

Feilaktige kartplott

Ordfører Steinar Halvorsen i Loppa sier kommune støtter Polarctic og har bedt dem anke Kystverkets avslag av to grunner.

– Vi kan som kommune ikke gjøre noe med denne saken ennå, men vi har oppfordret Polarctic til å anke saken inn for Kystverket, blant annet med begrunnelse i noen feilaktige koordinater på kart. Vi vil så lenge Kystverket har saken ikke kunne gjøre noe, men vi kan forsøke å påvirke dem med en tilrådning til at de gir en positiv behandling. Vi ønsker å få dette torskehotellet på plass og det er snakk om 10 til 12 nye arbeidsplasser i Øksfjord. Dessuten er det kun snakk om en hurtigrute som kan få problemer og etter hva jeg vet så er Øksfjord fiskeriservice positive til etableringen. Blant annet fordi de kan bruke anlegget som en slags bølgebryter for sin virksomhet, sier Steinar Halvorsen.