I Altaposten 16.2.17 stod det om en bilkollisjon i Svennbakken. I etterkant av dette oppslaget har flere spurt meg om jeg vet noe om bakgrunn for dette navnet. Hvem var denne Svenn?

Mange bossekopinger og elvestrandinger har nok opp gjennom årene undret seg over hvem det er som er opphavene til både «Svennbakken», Kristianbakken, Monsbakken og Thomasbakken. Alle de fire bakkene omkranser de tidligere myrområdene som lå nord for Elvestrand og alle de fire navnene er godt innarbeidet som markerte stedsnavn for folk i disse områdene. I denne artikkelen har jeg gjort et forsøk på å kartlegge hvor gamle de ulike navnene er og hvem som trolig er opphavet til dem.

Monsbakken

Monsbakken er åpenbart det eldste av de fire navnene. Da kvenen Johannes Johansen Svenske fikk utstedt sitt kongeskjøte i 1777 ble en av slåttene beskrevet slik:

«En indhægnet Skov Slaatt i Bossekop, Mogensloka kaldet, Ligger paa S:O: Side af Bakken som haver samme Navn».

I kongeskjøte til Amtmannsgården inngikk det fire slåtter i Bossekop. Den siste (sørvestligste) «Støder med den S:S:W: Side imod Johan Svenskes Mons Bakta»

Ut fra disse skjøtene var navnet Mons knyttet både til en bakke (luokka = bakke, li) og et fjell (bakte = berg).

Det er selvsagt vanskelig i dag å fastslå hvor gamle disse to stedsnavnene er. Før 1775 er det bare unntaksvis dokumentasjon for hvor enkeltpersoner har hatt sine boplasser. Området hørte fra 1600-tallet til Eggeskall siida og det kan derfor ikke utelukkes at den Mons som har gitt Monsbakken sitt navn faktisk kan være en av de første som tilhørte siidaen allerede på 1620-tallet. I Altas historie framgår det at Mons Nielsen og Niels Olufsen var to av de første som flyttet til botn av Altafjorden. Og i fogderegnskapet for Finnmark 1626-1727 framgår det at det åpenbart ikke bare var fryd og gammen i denne pionertiden. Niels Olufsen fikk i følge regnskapet en bot fordi han hadde skåret Mons Nilsen med kniv.

Thomasbakken

Mens Monsbakken var et etablert stedsnavn da de første kongeskjøtene ble utstedt på 1770-tallet, tyder mye på at navnet Thomasbakken noe yngre. I kongeskjøte nr. 13/1778 ble boplassen til Morten Pedersen omtalt som «Boepladsen Kaiskegorra» (Bregnedalen). Boplassen fikk etter hvert det norske navnet «Muldfordalen».

Når navnet Thomasbakken oppstår er imidlertid usikkert. Den første eier av «Muldfordalen» med Thomas som fornavn var Thomas Magnussen. Han kjøpte eiendommen på auksjon i 1800. Thomas Magnussen var knyttet til eiendommen fram til 1843. Den neste Thomas som var jordeier i område var sønnesønn Thomas Pedersen. Thomas Pedersen fikk i 1864 først et amtsskjøte på et utmål på ett kufor som fikk navnet «Solbakken». Faren til Thomas Pedersen var Per Thomassen som ble døpt i 1805. Han ble i 1835 gift med Ellen Mathisdatter Hætta fra Kautokeino og de fikk sønnen Thomas 4.12.1835.

Om det er Thomas Magnussen eller sønnesønn Thomas Pedersen som er oppgav til navnet er vanskelig å vite i dag. Navnet Thomas ble uansett importert til området med den første av dem. I følge bøkene «Altaslekter» I og II som Marianne Solli, som selv er oldebarn av Thomas Pedersen, var Thomas Magnussen tilflytter fra Alta fra Enontekiö. Han var født i 1771 og kom til Alta i 1788. Thomas var også kjent som Thomas Månssen Hætta og var sønnesønn av Henrik Henriksen Hetta. Henrik kom fra Matarenki på slutten av 1600-tallet og bygde opp gården Hetta ved Ounisjärvi. Han var i følge «Birkarlssläkter i Övre Tornedalen» av Erik Kuoksu etterkommer av birkkarlslekten Rahtu. Ved folketellingen i 1801 var Thomas Magnussen oppført som kven. Hans svigerdatter fra Kautokeino, som var oldebarn av Henrik Henriksen, var forøvrig ved folketellingen i 1865 oppført som samisk.

Kristianbakken

Hvem som er opphavet til navnet Kristianbakken er enklere å fastslå. Kristianbakken er i dag navnet på bakkeskråningene mellom Monsbakken i sørvest og Kirkebakken i nordøst. Hjemmelen til en av hovedeiendommene i området, «Åsen» 9/8a, ble i 1889 overtatt av den da 24 år gamle Kristian Heitmann. Kristian var sønn av smeden Daniel Heitmann som hadde flyttet til Alta i 1862 fra Lia på Dyrøy. Han var født i 1827 på Strømsnes på Senja. I Alta ble han gift med Marit Johnsdatter Borkhus fra Eiby. Daniel fikk overta en del av «Åsen» fra hans slektning Johan Andreas Nørager.

Eiendommen som Kristian ble eier av i 1889 var hovedeiendommen Åsen som Johan Andreas Nørager hadde eid fram til han emigrerte til USA i 1882. I dag utgjør deler av eiendommene som både Daniel Heitmann og Kristian Heitmann eide på Åsen, boligområdet Heitmannåsen. Kristian Heitmann var ordfører i Alta i årene 1917-1919.

«Svennbakken»

Men hvem var så opphavet til Svennbakken? Ingen av søkene i folketellinger på menn med fornavnet Svenn førte fram. I det hele har svært få hatt dette fornavnet i Alta opp gjennom tidene. Heller ikke når jeg lette etter om noen med dette navnet har eid eiendommer i området, kom jeg på sporet av noe. Men løsningen kom etter at jeg fant at navnet i norgeskartet slett ikke var skrevet i formen Svennbakken. Vest for Aronnesveien og parallelt med veien sto derimot «Sveenbakken». Var førsteleddet etter etternavn?

Gården på vestsiden av veien i dette området har navnet «Fagerlid». I panteregisteret for «Fagerlid» framgår det at Iver Iversen Sveen fikk tinglyst skjøte på eiendommen i 15.6. 1880. Iver overdro eiendommen i 1886 gjennom en flerføringskontrakt til Ole Andersen Holten. Holten var gift med Ivers datter Ingrid og etter kontrakten hadde Ole og Ingrid omsorgsansvar for Iver og hans kone Marit så lenge de levde. I henhold til panteregisteret døde de begge i 1896. Iver og Marit bodde på «Fagerlid» allerede i 1875. Ved folketellingen dette året framgår det at han, hans kone og deres seks barn var født i Folldal. Den yngste var født i 1867. Som yrke var Iver oppført som «gårdbruker og skogdrift». Men det var ikke lett å finne Iver Iversen Sveen i folketellingen. Forklaringen på det var at han der ble omtalt som Iver Iversen Sæter.

  • Personnavn i stedsnavn er beviselig svært vanlig også i Finnmark. Oftest er det fornavnet til en person som utgjør førsteleddet i slike stedsnavn. Men noen ganger er det et familienavn som utgjør førsteleddet. I Bossekop er Skorpenbakken (BP-bakken) et eksempel i så måte. I Eiby er Klerkdalen det samme. Da jeg på 1990-tallet bodde i Vadsø ble jeg imidlertid kjente med et stedsnavn hvor både for- og etternavnet til en person dannet førsteleddet. Perlarsenvika er navnet på ei vik og en bebyggelse på østsida av Mortensnes i Nesseby kommune. Jeg kan ikke huske at jeg har kommet over noe tilsvarende navn i Alta. Kanskje kjenner noen andre et slikt navn i Vest Finnmark?