I midten av april ble en tomt i Kvileskogen lagt ut for salg på Finn.no og Eiendomsmegler1 sine hjemmesider. Aparts AS, eid av Jonas Haugen, er selger av den 584 kvadratmeter store boligtomten.

Tomta er lagt ut med en prisantydning på to millioner blank.

Forsvarer prisen

Til å bistå salget har Haugen hyret inn Eiendomsmegler1 og eiendomsmegler Daniel André Adamsen. Han mener prisen kan forsvares, og vel så det:

– Når man ser på tidligere salg og prisutviklingen i Alta sentrum, kombinert med en lav rente som er forventet å holde seg slik i lang tid og det faktum at det ser ut til å komme null sentrumsnære tomter i overskuelig framtid, så mener vi at dette er en grei pris.

– Noen vil kanskje mene det er for dyrt, to millioner for 584 kvadratmeter, det gir tross alt en heftig kvadratmeterpris?

– Jo, men om en tomt er 600 eller 800 kvadratmeter har ikke den store betydningen. Du får inn en enebolig og det meste av det du ellers trenger også på mindre tomter. Folk ser ei tomt for det den er, et sted hvor man kan bygge sin drømmebolig. Og igjen, med utviklingen som har vært i Alta, så er ikke dette en for høy pris å ta for ei tomt midt i sentrum. Med prisutviklingen det er blitt i Alta er det fristende å be deg spørre igjen om noen år, sier Adamsen med et smil.

– Det er så stor tomtemangel, samtidig som utviklingen ikke viser tegn til «skyer i horisonten», legger han til.

Eiendommen det er snakk om er flat og ligger greit tilgjengelig til med hensyn til adkomst. Og med forbehold, da det må søkes om «alt», påpeker Adamsen at eiendommen ligger i et allerede bebygd, etablert boligområde:

– Det finnes boliger i området på både to og tre plan her. Vi vet også at kommunen tillater god utnyttelsesgrad på sentrumsnære tomter. Det vil være fullt mulig å sette opp en flott bolig her, mener han.

Tror på fortsatt økning

Altaposten omtalte tidligere at boligprisen i kommunen har økt med rekordhøye 14,6 prosent siste 12 måneder i Alta. Adamsen ser ingen tegn til at det hete Alta-markedet vil avkjøles med det første.

– Den enorme veksten vil trolig fortsette, da det har vært for få eneboligtomter tilgjengelig og da det ikke ser ut til å komme mer med det første. Vi har allerede sett eksempler der prisen for ei tomt nærmest doblet seg i Saga på ett år, sier Adamsen, som mener deler av nøkkelen er at kommunen kommer på banen i større grad:

– Noen mener det er riktig å slippe private ukritisk inn og utvikle det som finnes av areal. Jeg tror det er viktig at kommunen er en aktiv aktør, og tenker helhetlig for å holde prisene nede. For med konkurranse fra kommunen endrer alt seg. Har du for eksempel flere boligtomter på Bangjordet, der kommunen ber om 600.000 for 700 kvadratmeter, så er det vanskelig å selge en like stor nabotomt for over en million, påpeker han.

– Vil ikke private aktører som sitter på store landområder kunne tape store penger på en slik politikk?

– Jeg tror oppsiden er større enn nedsiden dersom kommunen velger å ta grep. Når alt kommer til alt er det tilbud og etterspørsel som regulerer prisene. Og med så få tilgjengelige tomter, så drives prisene opp.

Eiendomsmegler Daniel André Adamsen i Eiendomsmegler 1. Foto: Eiendomsmegler 1