Det viser tall fra Alta kommunes egne statistikker inne rus og psykiatri. Under folkemøte om ungdom og rus som ble avholdt onsdag kveld på BUL-huset, sa sosialsjef John Helland at undersøkelser viser at "ungdom ruser seg mindre enn før, men likevel har det verre".

– Hvorfor det er slik vet vi ikke, sa Helland, mens resten av panelet ble utfordret av ordstyrer Svein Berg til å gi noen svar. Ett av svarene kom fra Margit Djuve Edland ved ungdomstilbudet Kom.inn.

– Jeg tror at noe som kan virke inn på barn og unges grad av lykkelighet er familieoppløsning. Foreldre som skiller seg er en vond ting for barna og kanskje mye verre enn det vi liker å tro, mente Djuve Edland, som også spekulerte i om voksne i dag er så opptatte med egne prosjekter og aktiviteter at de glemmer å se barna.

Friere sex

Datasamfunnet med snapchat og facebook døgnet rundt var et annet moment hun mener sliter ut unge.

– I dag har de unge aldri fri fra dette. Blir du mobbet så kan det tikke inn en ufyselig melding midt på natta. Før kunne du iallefall få fri noen deler av døgnet. Pålogginga døgnet rundt skaper slitenhet. Det var en som sa til meg at han nok var like aktiv da han var ung, men at han iallefall hadde en time hver dag da han satt på bussen og bare så ut av vinduet. I dag har ikke barn og unge dette. Da ser de på mobilen, sa ungdomsarbeideren.

Hun trakk også frem dagens seksualadferd.

– Ungdommer i dag trenger ikke drikke, for å gjøre hva som helst med hvem som helst. Seksualadferden har utviklet seg og ungdommer i dag kan på en helt vanlig lørdagskveld, i edru tilstand, gjøre ting og gå over grenser som kan skape vonde sår etterpå, sa hun og la til at dagens teknologi også gjør de unge sårbare, ved at bilder tatt i fortrolige øyeblikk ved en senere anledning kan spres på nettet.

– Slo an med en gang

Djuve Edland er kanskje den som kjenner best til ungdommer som faller utenfor i Alta. Hun fortalte at da Kom.inn startet opp i 2001, med kafe og gratis aktiviteter ala bordtennis, så slo tilbudet an med en gang.

– Vi følte at vi nådde uorganisert ungdom som hadde droppet ut av idrett og som trakk mer mot sentrum. Vi har hatt tider der vi har hatt stinn brakke, og vi har hatt rundt 15-20 innom. Noen er hos oss hele dagen, mens andre drar hjem og spiser og kommer tilbake, eksemplifiserte hun.

– Det er tydelig at ungdom i perioder i livet trenger andre voksne enn foreldrene å snakke med og da er vi der. Jeg skulle bare ønske vi hadde flere stillinger. Vi kunne brukt fem timer på å snakke med bare en ungdom. Tenk hvis vi var flere. Om det er lønnet eller ulønnet. Kanskje noen kunne stilt som frivillig noen timer i uka? Jeg tror vi kan gjøre en forskjell.

MANGE BRYR SEG: Det var mange som ville høre og lære mer om ungdom og rus under folkemøet i BUL-huset onsdag. Foto: Hanne Larsen

I salen satt omlag seksti fremmøtte og en av dem, en sosiallærer ved en skole i Alta som ville være anonym, sa følgende om barns behov for stabile voksne, som evner å stå i stormen sammen med dem:

– Jeg har ansvaret for de "kreative" elevene. Det som betyr mest for dem er at jeg er der også dagen etter.

Altaposten kommer med mer fra folkemøtet.