Onsdag rullet første bil inn på Statens vegvesens kontrollstasjon på Kvenvikmoen. Kjøretøyteknisk inspektør  Øyvind Gjevestad Vorren forteller at den første bilen inne til kontroll ikke var ferdig ombygd –  og får dermed ikke godkjent russebilen i første omgang.

– Kun to av ni seter var monterte. De får ikke godkjenningstempel fra oss før alt er på plass, fastslår han.

Russebil-kontrollen er et årlig samarbeid mellom Finnmark fotballkrets og en rekke forskjellige aktører.

Spent russ

Nestemann ut var jentene i russebilen Jens 2017 – en flott Chevrolet Starcraft fra 90-tallet. Bygget noe om, selvfølgelig.

– Det her er viktig for vår egen sikkerhet. Man er mer utsatt i russetiden enn man er ellers, særlig hvis man har andre sjåfører. Derfor er det viktig å ha god sikkerhet i bilene, sier Ida Marie Bredal Pedersen og de andre jentene, mens Gjevestad Vorren og kollega Raymond Dervo går gjennom bilen.

MØYSOMMELIG ARBEID: Kjøretøyteknisk inspektør Raymond Dervo (t.v) og Øyvind Gjevestad Vorren sjekker at alle setene i bussen er festet på forsvarlig måte. Foto: Bjarne Krogstad

– Sikkerhet er viktig. Vi tenker ikke bare på at vi skal ha det gøy. Det skal være ordentlig, og det tror jeg de andre som er russ er enig i, sier Tonje Strifeldt.

Grundig kontroll

Kriteriet for å få oblat i vinduet, er at russebilen allerede er EU-godkjent. Kontrollen vegvesenet gjennomfører er derfor en stikkprøve for å se på bremser, belter, seter og at andre ombygginger er i henhold til reglene.

– Bilene er teknisk bra når de kommer hit, sier Gjevestad Vorren.

– Men det har vært mange rare ombygginger med løse høyttalere og stereoanlegg. Vi prøver å forklare hva som skal til for å få klistrelappen i ruta. Ordner de det, så er alt ok, legger Dervo til.

Med lykt og lys sjekker inspektørene at alt ser greit ut, med fester under bilen. Alt ser greit ut konkluderer de, og tar dermed turen inn i bilen.

Her har jentene satt inn et bord, som inspektøren ikke er helt fornøyd med.

–  Bordet sitter ikke fastskrudd, og vil gjøre store skader ved eventuell kollisjon, sier Gjevestad Vorren og løfter lett på bordet. Slik skal det ikke være. Resten av bilen virker inspektøren å være fornøyd med.

– Det samme gjelder stereoanlegg og andre løse gjenstander. Det er viktig at alt er fastskrudd.

Jentene i Jens 2017 smiler uansett og lover på tro og ære å feste bordet skikkelig før de begynner russefeiring.

– Dette fikser vi, sier de i kor.

Setter pris på kontroll

Russepresident Katharina Andersen Bewalitz forteller at hun setter stor pris på samarbeidet de har med blant andre Statens vegvesen om russebil-kontroll.

– For det første, så slipper russen å ordne det selv. Ved at det er organisert med en felles dag som dette, er det enklere å delta og motiverer nok alle til å få sjekket bilen sin.

– Hva er russen sitt standpunkt til trygghet i bil?

–  Vi ønsker ikke å skade oss, og vet at det kommer en tid etter russetiden. Det er kjipt å havne i en ulykke med russebilen, så vi ønsker å være tryggest mulig, sier russepresidenten.