Gruppeledere sier at posisjonspartiene har økt tomtetilgang,  kommunale boligfelt med tomter til selvkostpris og aktiv tilrettelegging for fortetting og konsentrert bebyggelse i sentrumsområdene som høyeste prioritet.

– Da vi overtok var det ikke lagt ut et eneste kommunalt boligfelt på fire år. Straks vi kom innenfor dørene på rådhuset ga vi full gass. Nå kommer det med kommunale felt over hele Alta, og vi kan snart lyse ut de første tomtene, sier Østlyngen og legger til:

– Med god tilgang på kommunale og private tomter og boligprosjekt vil prisveksten bremses. Målet er at det alltid skal være ledige tomter, private og kommunale. Prisnivået gjør at folk flytter forbi Alta og egen ungdom ikke har råd å etablere seg her. Det kan vi ikke leve med.

1000 tomter

Ingen steder i Nord-Norge økte prisene i nærheten av hva de gjorde i Alta i 2016. Eiendom Norge slapp tirsdag sin boligstatistikk for første kvartal 2017. Her var 12-månedersveksten 14,6 prosent i Alta, nærmest kom veksten i boligprisene i Harstad og Bodø med henholdsvis 11 og 10,1 prosent.

– Skremmende tall. Jeg kan love at dersom ikke Alta kommune stoppes av innsigelser fra statlige myndigheter skal vi få fram 1000 tomter og boenheter i løpet av de neste årene.

– Men i en «skremmende» boligkrise sier dere nei til nye tomter fordi de ikke passer inn i arealplanen?

– Ppolitisk ledelse er svært restriktiv til å omregulere friområder til bolig. Vi synes det er en uheldig utvikling om mange skal «finne» friområder som de regulerer om til boligformål, uten en helhetlig plan. Arealplanen skal rulleres snart og da blir alle sider av en slik sak belyst. Benkeforslag i planutvalget blir helt feil, det blir uforutsigbart for naboer og nærmiljøet. Om aktører får en avtale med Fefo om kjøp av tomt er ikke noe vi styrer. Kommunen er selv en aktør i markedet som eiendomsutvikler, med tomter til selvkost som formål, kommenterer Østlyngen.

Kvitberget

Han lover imidlertid at 17 tomter på Kvitberget i Tverrelvdalen skal ut så fort som praktisk mulig etter at planen nå er endelig stadfestet. Østlyngen forteller videre at Skogheim/Bangjordet som Ap-SV-V presset gjennom på slutten av forrige periode, snart vil være utbyggingsklart. Svenbakken i Tverrelvdalen har potensial til 50 til 70 tomter, men vil ventelig ta litt lengre tid på grunn problemer med grunnforholdene.