31. mars ble det holdt en boklanseringskveld ved den polske ambassaden i Oslo for Anna Opdøhl, poeten som har bodd over 26 år i Alta.

Gjorde et unntak

Boken «Med himmelen, med verdenen, med deg» kom i 2016.

– Jeg har aldri vært på den polske ambassaden og således var det selvsagt en ære å få snakke om min bok. Vanligvis har de kun polske lanseringer ved ambassaden, men de gjorde et unntak for meg, ettersom boken også er på norsk, sier Opdøhl, som gjennom flere år har delt sine dikt og malerier med  Altapostens lesere.

Fin begivenhet

Begivenheten ble beriket av konsert på harpe, med den kjente artist Małgorzata Milewska Sundberg, samt av fremføring av Keryls poesi, som er Opdøhls forfattersynonym i Polen, ved teatrologen og lektoren på teaterhøyskole, Piotr Chołodziński.  Arrangement ble åpnet av første sekretær ved Ambassaden Malgorzata Cichucka, som ønsket institusjonens leder- Marian Siemakowicz, og alle fremmøtte velkommen. Etter dette tok den polsk-norske skribenten ved Universitetet i Oslo, Nina Witoszek, ordet. Hun presenterte boka til Anna «Keryl» Opdøhl og  belyste blant annet likheten mellom diktningen til Opdøhl og diktningen til Rumi, som er en kjent persisk poet som levde på 1300-tallet.

Han ble inspirert av sufisme og skrev om vennskap, kjærlighet, spiritualitet, emner som dominerer lyrikken til Opdøhl.

– Det ble en stor kveld. Virkelig stor stas å få presentere boken min på ambassaden, sier Opdøhl, som til daglig jobber som tannlege i Alta.

60 tilstede

Hun opplyser at harpemester Malgorzata Milewska Sundberg fylte kvelden med herlig musikk. Som avslutning av denne meget interessante kvelden spilte Eugeniusz Pudelewicz et stykke på klarinett.

– Det var omlag 60 personer til stede, tross en regnfull fredag ettermiddag. Senere skrev jeg dedikasjoner i bøkene, sier  Opdøhl fornøyd.

– Fortryllende

Janina Januszewska-Skreiberg har fulgt den Alta-bosatte poeten i mange år og opplyser at Anna Keryl nyter stor respekt. Anna Keryl er pseudonymet til Anna Opdøhl.

– Poesien til Anna er veldig spennende og fortryller med sin tydelige vers, letthet og friskhet. Hun skriver med utrolig følsomhet og personlighet, samt at leserne identifiserer seg med sonettene, mener hun. Til diktene føker også gjennomtrengende og flotte malerier, mener Janina.

Bøkene til Opdøhl har fått veldig gode omtaler, både i norske og polske aviser, forteller Januszewska-Skreiberg

– Anna Opdøhl er fascinert av filosofen og astrofysikkeren Jeremi Wasiutynski , såvel av personen og av hans bøker. I beslektet ånd har hun skrevet poesi i to bind, Sonetter til livet og døden og Sangen om perlen. Til ukebladet Tygodnik Powszechny har nobelprisvinneren Czesław Miłosz gitt utrykk for sin anerkjennelse for hennes forfatterskap, opplyser hun.