Hytteeiere i Bollo ønsker å montere minirenseanlegg for rensing av vann og kloakk i tilknytning til sine fritidsboliger i Bollo. Foreløpig har ikke Alta kommune vært særlig velvillig til akkurat dette.

– Jeg har stor tro på at dette vil ordne seg, sier hytteeier Bjørn Arild Johansen.

Johansen har i likhet med Jonas Haugen sendt inn klage på kommunens negative avgjørelse angående privat septik og utslippstillatelse.

Gamle reguleringsplaner

Reguleringsbestemmelsene for Bollo-hyttefelt sier at det ikke skal legges inn vann til hyttene, dermed vil det heller ikke være behov for avløp.

– Kommunen følger jo bare reguleringsbestemmelser for området, så et avslag på søknaden er helt i tråd med disse, men – det må også være lov for kommunen og følge med i tiden.

–  Det er forskjell på 1970 og 2017, nå burde det være pålagt å rense det man slipper ut, mener Johansen.

Men han føler at kommunen er positiv. Det er kun snakk om en reguleringsbestemmelse som må endres.

– Jeg er sikker på at dette blir gjort. Verden har gått videre siden denne reguleringsplan ble vedtatt, det må bare gjøres et vedtak først, fastslår han.

Bjørn Arild Johansen Foto: Jarle Mjøen

Gammeldags

Dagens toaletter i Bollo er forbrenningstoalett eller utedo. Johansen mener man må kunne få tillatelse til å sette inn en ordentlig do og innlagt vann, også i Bollo.

– Utedoene må jo tømmes og da graves det jo gjerne ned under torva utenfor, mener Johansen.

Han sier videre at det i området rundt er mange bekkeløp som tar med seg avløpsvann og kloakk ut i Bollo- og Langvannet og videre til altavassdraget. Med 3–400 hytter blir dette en stor belastning på naturen rundt.

– Det er jo ikke så hyggelig å tenke på, her er jo blant annet badeplasser, oppsummerer han.

– Da er det bedre med godkjente, miljøvennlige anlegg som renser avløpsvannet før det slippes ut, sier Johansen.

Prisen for et minirenseanlegg ligger mellom 60–80.000 kroner.

Komfortabelt

Haugen venter også på svar på sin klage. Han kan ikke skjønne annet en at også kommunen må ønske dette. I dag er ulike reguleringsbestemmelser på de ulike hytteområdene i Bollo, derfor må alle søknader behandles individuelt og kostnadene vil ligge hos utbygger.

– Vi ligger i Bollosætra som er et regulert hyttefelt som har en annen plan som åpner for dette i motsetning til der hvor Johansens hytte ligger. Skal vi legge inn vann i hytta må vi ha en utslippstillatelse. Slik det er nå blir dette en gråsone som ikke er bra for miljøet, forklarer han, som tror Bollo er Finnmarks største hyttefelt.

– En hytte i dag bygges som et bolighus og folk ønsker å ha det komfortabelt. Stearinlys og utedo er ikke like tiltrekkende som før, fastslår Haugen.

TRENGER EN PLAN: Trond Einar Uglebakken forklarer at det er strenge utslippskrav for toalettordninger. Foto: Arkiv

– Må ha overordnet plan

Virksomhetsleder Trond Einar Uglebakken i Alta kommune ser ikke bort i fra at dette kan ordne seg på sikt.

– Vi trenger en prinsipiell tilnærming og en overordnet, samlet plan i forhold til hvordan vi skal gjøre det i dette Bollo, forklarer han.

Vannposter

I dag er det etablert en del vannposter i området, men det er ikke lov å legge inn vann til hyttene. Det vannet man bærer inn, får man også lov å slippe ut.

– Toalettløsninger stiller strengere krav til utslipp og er begrenset av forurensningsloven. Det skal blant annet være en kommunal tømmeordning. Foreløpig er ikke Bollo klargjort for slike løsninger, sier Uglebakken.

Han legger også til at enkeltsaker som disse nok vil føre til en overordnet diskusjon rundt dette.

– Vi ser jo utviklinga og at standarden på hyttene øker, og jeg har stor forståelse for at man ønsker andre løsninger enn de som er i dag, sier han.

Sikre løsninger

Styret i Bollo hytteforening har ikke diskutert dette som styresak.

– Men umiddelbart tenker jeg at hvis man kommer seg til for å tømme, kan det ikke være noe problem. Folk må få lov å ha det komfortabelt i hyttene sine, mener Bjørnar Bull, styremedlem i Bollo hytteforening.

Bull regner med et er sikre, miljøvennlige løsninger det planlegges for. Derimot ser han også at det vil være en stor utfordring å bygge kloakkanlegg til alle hyttene i Bollo.