Før noen hyttebyggere her fått kloa i en av de 14 nye Fefo-tomtene innerst ved Langvannet, har to instanser forsynt seg av kaka:

  • Fefo selger feltet til privat utbygger etter priskonkurranse.

  • Privat utbygger tar ut fortjeneste på å klargjøre området og selge tomter videre til hyttebyggere.

– Tradisjonelt har Fefo regulert nye hyttefelt og tatt både kostnadene og administreringen med det. Da har det vært loddtrekning, reservelister og mye til og fra i de mest populære områdene. Det vi har opplevd er at det har vært mange stråmenn som har søkt om tomt, og at tomtene raskt har skiftet eier – med betydelige beløp delvis under og delvis over bordet. Dette ønsker vi å bli kvitt, opplyser Sverre Pavel, leder for grunn og rettigheter i Fefo, til Altaposten.

Tar ut merverdien

Det nye opplegget som Fefo presenterer i forbindelse med relanseringen av det regulerte feltet med plass til 14 hytter i østenden av Langvannet, er at èn utbygger får kjøpe utbyggingsretten, etter priskonkurranse. Den som betaler mest til Fefo får retten til å bygge hyttene eller videreselge tomtene.

– På den måten får vi tatt ut merverdien i prosjektet, på vegne av fellesskapet. Det er bedre at fellesskapet får pengene enn at tilfeldige vinnere i et lotteri stikker av med gevinsten. Denne løsningen vil også bidra til økt lokal verdiskaping, påpeker Pavel.

Det er første gang Fefo prøver ut denne modellen, og interesserte utbyggere har frist til 5. mai på å gi tilbud.

Tomtene på vent

Fefo-feltet har samme reguleringsplan som det private feltet som Peyma Entreprenør har regulert ved Bollosetra og solgt tomter fra. Feltet var ferdig regulert i 2014, men i forståelse med kommunen ble salget av Fefo-tomtene satt på vent mens man gjorde klar detaljene for den nye metoden for tildeling. Det er ikke tilfeldig at nettopp dette feltet er prøvekluten for ordningen. Bollo er et av fylkets verste pressområder for hyttebygging.

– Vi vet jo at Bollo er populær, men har likevel ingen idè om hvor prisen pr tomt vil ligge. Det blir opp til utbyggingsselskapene å vurdere dette, påpeker Pavel.

Populariteten til området gjenspeiles i prisen det koster å ha hytte i dette feltet. Tomtene er av Fefo beregnet til å ha en verdi fra 250.000 til 350.000 kroner, og vil dermed få en årlig festeavgift på mellom 12.500 og 17.500 kroner.

Trangt om plassen

Området ved Bollosetra har fått ny tilførselsvei og ny parkeringsplass som følge av reguleringen av området, der Peyma og Fefo har hatt et spleiselag.

De som slår til og kjøper en av de 14 tomtene, må regne med å «bo» tettere enn noe annet sted i Bollo. Innenfor et område på 180 ganger 180 meter, altså 32 dekar, er 11 av tomtene presset inn.

Det tillates maksimalt tre bygg på tomtene, hvorav totalt bruksareal ikke skal overstige 125 kvm. Hovedbygningen skal ikke overstige 90 kvm.

Ingenting til veien

Fefo har tidligere gått inn med penger til utvidelse av vinterparkeringsplassen i Detsika, men ikke i Romsdal. Det er fikset god vei fra Bollokrysset til flere små parkeringsplasser ved hyttefeltet, men det er ikke gitt noe tilskudd til veien gjennom Bollo.

– Så nå blir det enda flere brukere på den nedslitte Detsikaveien, som ingen tar ansvar for å vedlikeholde?

– Veien er fremmet som en bruksordningssak og vil komme opp for jordskifteretten, men er ikke berammet med dato. Vi må avvente en dom derfra, sier Pavel.

KONTOEN MÅ TØMMES: Det blir både dyrt og trangt om plassen i nyfeltet. 11 av 14 tomter plasseres innenfor et kvadratisk område på 180 ganger 180 meter, og får en årlig festeavgift på 12.500-17.500 kroner. Foto: Alta kommunes karttjeneste