En beboer i Åsveien finner seg ikke i å få Alta nærsykehus midt i glaninga. Når han ser ut av stuevinduene mot sør, vil han se rett på pasient- og behandlingsrommene i nybygget, som har byggestart til høsten.

Beboeren har protestert mot det han mener er en forringelse av egen eiendom.

Prosjektleder i Finnmarkssykehuset, Espen Suhr, har etter henvendelse fra kommunen svart på denne protesten. Han avviser påstandene om at sola blir borte, at det blir mer støy og at det  blir mer trafikk.

Som en enebolig

– Gulvet i plan 3 i nærsykehuset vil ligge lavere enn gulvet i hovedetasjen i Åsveien 9. Topp gesims på nybygget vil være lavere enn høyden på huset i Åsveien 9. Etter Finnmarkssykehusets vurdering er ikke høyden på nybygget annerledes enn om det ble bygd enebolig eller rekkehus, skriver Suhr.

Klageren har pekt på at nærsykehuset vil føre til at antallet biler og trafikanter vil øke betraktelig i Åsveien.

– Det er etter vår oppfatning ikke riktig, fordi det ikke vil være noen form for parkering eller adgang til det nye bygget mot Åsveien eller mot Dr. Kvammes vei, påpeker Suhr.

All pasient- og ansattetrafikk skal foregå via hovedinngangen fra Markveien.

– Følgelig vil ikke Alta nærsykehus bidra til økt trafikk i Åsveien. Ettersom nærsykehuset ikke bidrar til økt trafikk, vil det heller ikke bidra til økt støy- eller luftforurensning, mener Suhr.

Ferdig i 2019?

Klageren har også pekt på at nærsykehuset med tre etasjer vil forringe solforholdene og gi mindre lys og mer skygge.

– Det er gjort analyser hvor det fremkommer at det planlagte nybygget ikke vil berøre dagslys eller solforhold for naboene, skriver Suhr.

Det vil være 23,5 meter mellom nærsykehuset og eneboligen i Åsveien 9. Eneboligen og garasjen på sørsiden av Åsveien skal rives i forbindelse med prosjektet.

– Vi planlegger oppstart av de fysiske arbeidene på tomta ca 1. september, med overtakelse september 2019. En utsettelse av prosjektet, som konsekvens av forskjøvet godkjenning av reguleringsplanen, vil medføre utsettelse av ibruktagelse av Alta nærsykehus, påpeker Suhr og legger til:

– Alta nærsykehus har stor samfunnsmessig betydning og en utsettelse vil få store konsekvenser for pasienter i regionen.