Entreprenør Jørn Håvard Hanssen, som driver selskapet IMJ Utvikling AS, har reist en enebolig i Einegjerdet. Veiløsningen skaper problemer for huseierne som har hus i området.  Naboene til den nye eneboligen med utleiedel har nemlig forsøkt å finne en minnelig ordning med utbyggeren for at begge parter skal ta sin del av belastningen med innkjørsel og biloppstillingsplass, men de har ikke fått positiv respons på dette. Heller ikke utbyggerens eget forslag til kommunen om å få kompensert med tomt i skogen på baksiden av huset, har kommunen villet vurdere. Skogen eies av Fefo.

Valser over folk

Nå vil kommunen at Jan Eirik Danielsen skal kutte trærne på sin eiendom og flytte innkjørsel og parkeringsplass sydover på eiendommen, mens de vil at Sandra Strøm i huset ved siden av skal flytte sin innkjørsel til motsatt side og bruke Aronskogen som adkomstvei til sitt hus.

– Her vil kommunen la en profesjonell utbygger av boliger bare valse over vanlige folk og det synes vi ikke noe om, så vi protesterer på den løsningen kommunen har skissert. Dette bør vær en sak som politikerne ser på, før et endelig vedtak bankes gjennom, mener Jan Eirik Danielsen.

Han bor i huset han kjøpte av Willy Einar Hågensen for mange år siden, mens Sandra Strøm bor i sitt barndomshjem som ligger vegg i vegg.

Øker trafikken

– For meg blir det egentlig helt håpløst hvis jeg skal flytte adkomsten til motsatt side og kjøre inn Aronskogen, slik kommunen har foreslått. Det blir da økt trafikk gjennom boligfeltet og kommunen mener at jeg skal ha vei på et friområde mellom to boliger på baksiden av mitt hus. Det betyr mye styr. Jeg mister uteområdet mitt som er opparbeidet og jeg frykter for at dette også blir kostbart. I tillegg vet både Danielsen og jeg at de andre naboene på baksiden også vil protestere, fordi de vil få veien til mitt hus nesten oppå terrassene sine, sukker Sandra Strøm.

Danielsen sier han for noen år siden kjøpte en trekant-areal av kommunen ved siden av egen tomt for rundt 30.000 kroner, og det er denne snippen av eiendommen som kommunen mener han må bruke for å lage ny innkjørsel, slik at eksisterende innkjøring ikke stenger for boligutbyggerens nybygg.

Utbyggerens forslag

–  Vi hadde et forslag til en løsning. Hvis kommunen mener at de kan rette opp en feil ved å gjøre en ny, så er det i grunnen helt utrolig. På samme måte finner vi det utrolig at ikke kommunen ville gå med på det forslaget som utbyggeren selv hadde, nemlig å ta av den ubebygde skogen bak det nye huset og gi plass til garasje og innkjørsel der. Hadde kommunen hørt på dette, ville alle problemene vært løst. Nå virker det som om Alta kommune skal presse gjennom en løsning som blir dyrere for alle parter. Særlig for Sandra vil jeg si at dette blir håpløst, noe som forringer alle eiendommene i området, sier Danielsen.

– Godtar det ikke

– Tenk deg selv at du får en vei nesten oppå terrassen din og plenen din må du gjøre om til parkeringsplass. Nei, siste ord i saken er ikke sagt, sier Danielsen.

– Husene våre har stått her alltid og dette kunne ha vært løst på en langt bedre måte, så man får det ikke rettet opp ved at man begår en ny feil. Her bør planutvalget eller hovedutvalget våkne og se på saken, sier Sandra Strøm og Jan Eirik Danielsen.

Pågår regulering

Jørn Håvard Hanssen som driver IMJ Utvikling AS, som har bygd eneboligen i Einegjerdet, sier han er klar over at det pågår reguleringsarbeid for området. Ut over det ønsker han ikke å kommentere saken om felles adkomst til boligene.

  • Saken har høringsfrist på mandag for hele sakskomplekset, og skal deretter til politisk behandling.