– Dette er skikkelig trasig og det er ikke første gangen

Tenåringsgutter gikk løs på gapahuker og lavvo med lighter og tennveske.

FORKULLET: Syv ungdommer ble tatt på fersken ta de fyrte opp i denne gapahuken i Saga. Mens gapahuken nærmest Saga skole har bakveggen i gapahuken blitt påtent.Foto: Rolf Edmund lund / fotomontasje

pluss

Tilbake står blant annet en forkullet gapahuk, reist av ildsjeler og foreldre ved Saga barnehage.

– Skremmende og livsfarlig lek med ilden, sier kvinnen, som tilfeldig oppdaget flammene mellom Saga skole og Sagabrinken. Hun tok syv tenåringsgutter på fersken, ungdommer som har forlatt barneskolen og går på ungdomsskole. Kvinnen tok kontakt med politiet og har fått forsikringen om at saken tas på stort alvor. 

Ødelegger for trivsel

Saga barnehage og foreldrene har brukt svært mye tid og krefter på å realisere byggene, som gjør at trivselen er stor når de skal på tur i nærområdet. Det skaper bolyst og andre som bruker skiløypa i området kan ta seg en rast og kose seg. Nå er det mangel på trygghet som er tilstanden.

– Dette er skikkelig trasig og det er ikke første gangen. Vi har også hatt brann i en gapahuk utenfor barnehagen i høst, opplyser styrer Inger Brandser.

SKUFFET: Styrer Inger Brandser ved Saga barnehage har vært plaget før av pøbel.Foto: Kita Eilertsen / arkiv

Forkullet gapahuk

Påtenningen skjedde tirsdag kveld i 19-tiden. Kvinnen oppdaget først røyken fra gapahuken som er bygget nærmest Saga skole. Her er det plank inne i gapahuken som er skadet, men ikke verre enn at det kan repareres. Verre var det med gapahuken lengre inn i skogen. Den endte svartsvidd og ødelagt.

– En halv time senere oppdaget jeg flammene i gapahuken og kom over tilsammen syv ungdommer, noen sint og truende. De ville vite hva jeg gjorde der og det gjør jo at man rygger litt. Jeg pratet etter hvert med to av ungdommene, før jeg slukket brannen og tok kontakt med politiet, opplyser kvinnen, som forteller at det ulmet godt. Brentlukta hang over området da Altaposten var innom onsdag kveld.

– Det viser seg nok at de har fortsatt med «arbeidet» etter at jeg dro. De hadde en stor dunk med brennveske av ett eller annet slag, sier kvinnen.

En lavvo rett ved siden av er også skadet, uten at omfanget er kartlagt. Selv da måtte drives med etterslukking.

Fortvilet

Kvinnen som tok tenåringsguttene på fersken er sint og skuffet etter det som har skjedd.

– Jeg blir fortvilet overfor de som har stått på for å skape et flott og trygt nærområde for barn, unge og familier, men ganske fortvilet overfor guttene som kan gjøre slike ting. At de kan ødelegge på denne måten, er virkelig trasig. Ikke nok med det; dette er noe helt annet enn guttestreker. Det er livsfarlig lek med ilden, der de kan skade både seg selv og andre, sier kvinnen til Altaposten.

Hun medgir at det er vanskelig å stå fram med fullt navn, når man ser hva guttegjengen er kapabel til.

– Hva blir det neste?

Hennes appell til foreldrene er å ta det som har skjedd på stort alvor. Mange stiller seg nemlig spørsmål om hva som kan bli det neste.

– Det er ufattelig mye dugnadsarbeid som er bortkastet, men jeg tenker også på at dette kan skape farlige situasjoner. Barnehagebarna blir utrygge av denne type handlinger, stikk i strid med det vi alle ønsker å formidle, sier hun.

Har åtte navn på «blokka»

Lensmann Svein Tore Nilsen forteller til Altaposten at de så langt har avhørt fire personer etter brannen i gapahuken. Totalt har politiet åtte navn «på blokka» – alle født i 2000 eller senere. Men hvorvidt de blir å innkalle alle vil den videre etterforskingen vise, opplyser lensmannen.

 – Utgangspunktet vårt er en brann i gapahuken, hvor det er mistanke om at det er påsatt. Hvorvidt det er med vilje, eller ikke vil den videre etterforskningen forsøke å avdekke, sier Nilsen.

Lensmann Svein Tore Nilsen.Foto: Tom Skoglund

– Hvor alvorlig ser politiet  på saken, ettersom det er snakk om tenåringer?

– En brann er i utgangspunktet en fare for allmennheten, hvor  noen kunne kommet til skade. Det er en alvorlig sak for de som er involverte og de de som er berørte av brannen, kommenterer han.

Det strafferettslige ønsker ikke Nilsen å kommentere på nåværende tidspunkt.

– Ungdommen er over den strafferettslige lavalderen og da er faremomentet, under forutsetning av at etterforskningen vil kunne føre frem bevis for at noe straffbart har skjedd, risikere å få en straffereaksjon. Men vi er ikke der nå.

– Snakk med barna

Lensmannen mener på bakgrunn av ungdommens alder, kan straffereaksjonen bli deretter. Like viktig er det at foreldrene kommer på banen.

 – Foreldrene er  på banen for å få avklart hva som faktisk har skjedd. Det er også kanskje langt på vei her den viktigste delen er. At man på hjemmebane tar det opp.

– Vi tar oss av det strafferettslige og de på hjemmebane tar seg av det som hører naturlig til der, sier Nilsen.