– Vi tar gjerne kvinnen fra vugge til grav. Det ville vært det idelle. Men i Alta er det fastlegene som utfører mange av disse oppgavene, bekrefter leder ved fødestua i Alta, Gunn Olsen.

I nasjonale medier går det nå en debatt om hvorvidt jordmødre eller leger er de beste til å utføre eksempelvis celleprøver i forbindelse med avdekking av kreft. I tillegg til oppfølging under svangerskap mener jordmorforeningen at jordmødre har både mulighet og kompetanse til å utføre dette, samt oppgaver som inn -og utsetting av spiral, testing for kjønnsykdommer, etterkontroll i forbindelse med svangerskap, veiledning og utskriving av resept for prevensjon, samtale om familieplanlegging og abort, med mer.

– Kjenner kvinnekroppen

I en spørreundersøkelse utført av Sykepleierforbundet, svarer 90 prosent at jordmødre bør få større ansvar for kvinnehelse, som å ta rutinemessige celleprøver og sette inn spiral. Gunn Olsen bekrefter at dette er oppgaver som jordmødrene i Alta ser som en naturlig del av jobben.

– Dette er oppgaver vi har kompetanse og mulighet til å utføre. Vi kjenner kvinnekroppen og vi er ikke i tvil om at det for kvinnen ville vært en fordel om vi kunne tatt hånd om det som berører typiske kvinnehelsespørsmål, sier Olsen.

Suksess med prøveprosjektet

Men det er fastlegene som bestemmer, og i Alta har de bestemt seg for å blant annet ta seg av inn- og utsetting av spiral, samt  celleprøver.

– Jordmødrene fikk tidligere ta celleprøver, men så kom fastlegereformen i 2001, og da bestemte fastlegene seg for at de ville gjøre dette, kommenterer Gunn Olsen. Jordmor og Ap-politiker Hilde Søraa utdyper:

– Vi hadde for mange år siden et prøveprosjekt i Alta, hvor vi jordmødre fikk ta celleprøver.

– Hvordan gikk det?

– Det var enorm pågang. Det kom så mange som ville ta prøver hos oss at vi måtte opprette nye lister utover det vi hadde tenkt, forteller hun.

Motsatt i Nordreisa

Til tross for pågangen fikk ikke jordmødrene fortsette å utføre celleprøver etter at prosjektet var over. Hvorfor kan verken Olsen eller Søraa svare på. I Nordreisa kommune har imidlertid leder ved fødestua Hanne Fjellstad full kontroll på kvinnen fra vugge til grav.

FORNØYD TRIO: Jordmødrene i Nordreisa Bente Fredriksen. Hanne Fjellstad og Vanja Logje tar både celleprøver og setter inn spiral. Foto: Privat

– Helt siden tidlig på 90-tallet har vi satt inn spiral og tatt celleprøver. Dette i samråd med legene, som faktisk foretrekker at vi gjør disse tingene. Vi synes samarbeidet fungerer kjempebra, sier Fjellstad, som sier at i dag har jordmødrene også tillatelse til å skrive ut resepter, noe man ikke hadde tidligere.

Fjellstad er ikke i tvil om at kvinnene foretrekker jordmødre for typiske kvinneplager.

– Ja, damene ønsker å gå til oss. For det første fordi vi er damer. Dernest fordi vi har tid, og fordi vi har erfaring og kunnskap med disse tingene. Og har vi mistanke om at noe ikke er normalt, så har vi svært lav terskel for henvisning videre til lege eller gynekolog, sier Fjellstad.

– Tror du flere tar celleprøver, når de kan komme til jordmor kontra hos fastlege?

– Ja, det er jeg ikke i tvil om.

Slipper lang ventetid

Hun får støtte fra kollega og jordmor i Nordreisa, Inger Lill Pedersen.

– Det er noe kvinner rapporterer til oss. At de går til fastlegen med alt mulig annet, men ikke akkurat det som vedrører underlivet. Mange har fortalt at de ikke har tatt celleprøver på flere år. Men når de har fått vite at de kan ta den hos oss, så kommer de, sier jordmora og legger til:

– Det at de slipper den lange ventetiden med å komme inn til fastlegen er en annen klar fordel.

Fjellstad bekrefter at ventetiden er omtrent lik null.

– Ventetid? De kan komme på dagen, eller neste dag, sier fødestuelederen.

– Tror du at kvinner kan gå rundt med underlivsplager for lenge, fordi de kvier seg for å gå til fastlegen?

– Ja, jeg frykter det, sier Fjellstad.

Kvinnesenter

Kollega i Alta, Gunn Olsen, deler oppfatningen om at kvinner foretrekker å gå til kvinner.

– Ja, det er jeg ikke i tvil om.

– Har dere kapasitet?

– Det er et annet spørsmål, som man eventuelt må komme tilbake til. Skulle det bli mer i fremtiden, vil man måtte organisere det slik. Men for kvinnen og kvinnehelsa er det ikke tvil om at det ville vært en fordel å samle alt. Drømmen ville vært et eget kvinnesenter, der alle tjenestene var samlet, sier Olsen.

– TENKER PÅ PASIENTEN: Kommuneoverlege Kenneth Johansen avviser at oppgavefordelingen dreier seg om en profesjonskamp. Foto: Bjarne Krogstad / arkiv

Kommuneoverlege i Alta Kenneth Johansen sier at det er «gode grunner» for at både fastlegene og jordmødrene kan ta celleprøver og sette inn spiral.

– Men man må ikke glemme at legene er opplært til å se etter det unormale, mens jordmødrene forholder seg til friske kvinner. Legestudiet er ikke en programmering. Vi lærer oss å se etter hudforandringer, slimhinneforandringer og så videre. Vi har også mange kvinnelige leger og gynekologer.

– Er inn- og utsetting av spiral en oppgave jordmødrene kunne tatt?

– Ja, det er noe vi kan diskutere, men det er ikke noe jeg kan forskuttere.

– Hva med celleprøvene? Jordmødrene er ikke i tvil om at flere kvinner ville tatt disse om de fikk sjansen til å gå til jordmor. Hva tenker du om det?

– Det kan man kanskje tro, men jeg har ikke sett noen høyere tall fra de stedene der jordmødre utfører prøvene. Hadde det vært så enkelt ville myndighetene ha gjort noe med det, mener Johansen.

– Det er ikke slik at dere bare er redde for å miste oppgaver og derfor tviholder på det disse oppgavene?

– Nei, nei, nei. Vi har pasientens sikkerhet i fokus.