Til tross for at alle kvinner mellom 25 og 69 år i Norge får påminnelse hvert tredje år om å ta celleprøven som kan avdekke livmorhalskreft, er kvinnene i Finnmark sløvest i landet på å møte opp.

– Ja, det stemmer og det er en bekymring fra vår side. Vi vet ikke helt hvorfor det er slik. Kan det være lang vei til lege eller er det det at de kvier seg for å ta disse prøvene hos en mannlig lege, spør kommunikasjonsrådgiver i Kreftregisteret, Elisabeth Jakobsen.

Unge dårligst

Celleprøvene skal avdekke celleforandringer i livmorhalsen, som kan være forstadiet til livmorhalskreft. I 2015 var landsgjennomsnitttet for antall kvinner som tok testen 70 prosent. For Finnmarks del var tallet 60 prosent.

– Og de unge, altså de mellom 25 og 34, er dårligst, mens de mellom 40-55 er best, sier Jakobsen.

– Dette er oppgaver vi har kompetanse og mulighet til å utføre. Vi kjenner kvinnekroppen og vi er ikke i tvil om at det for kvinnen ville vært en fordel om vi kunne tatt hånd om det som berører typiske kvinnehelsespørsmål, sier leder ved fødeavdelinga i Alta Gunn Olsen.

Kommunikasjonsrådgiveren i Kreftregisteret svarer slik på spørsmål om hun tror at flere kvinner vil la seg teste av jordmor, kontra fastlege:

– Det kan tenkes. Det er iallefall ikke noe i veien for at ikke jordmødre kan lære å ta gode prøver, sier kommunikasjonsrådgiveren og legger til:

– Spørsmålet blir mer på hvordan man sikrer at kvinnene får den nødvendige oppfølgingen, når det er behov for det. Per i dag er ikke systemet lagt opp med sikte på dette, og eventuelle endringer må være nøye gjennomtenkte før de settes i verk.

Hvem er mindre viktig

Jakobsen understreker at for deres del er det viktigste at kvinnene tar prøven.

– Om det betyr at det er via fastlegene eller om noen i framtiden også kan få tilbud om hjemmetesting eller testhos jordmødrene, det er mindre viktig så lenge vi kan være trygge på at kvinnene får så god og riktig oppfølging som mulig.

.