Under årets musikkfest, som går av stabelen i Kautokeino i påsken, skal Sagittarius delta for første gang. Det skal de gjøre med en ny låt som heter  «Ovttas leat», som heter «We are one» på engelsk.

– Mye styr å vinne

Per William Hermansen, som spiller synth i bandet, lover at det kommer til å høres når de entrer scenen.

– Om vi stikker av med seieren, det får tiden vise, men vi kommer garantert til å vinne på lydstyrke, for låten er typisk Sagittarius-materiale som er hardrock, sier Hermansen, som påpeker at det kan bli litt mye styr hvis de stikker av med seieren.

– Da må vi jo avholde konsert neste år, så det er ikke sikkert at jeg vil vinne, for da må vi også øve enda mer. Jeg synes det holder at vi må øve masse nå i forkant, ler han.

Hyller bandets historie

«Ovttas leat» er laget av bandmedlemmene Roy Aleksander Lind, Børre Gaup og Anne Gro Gaup.

– Den handler om bandet og fansens tilhørighet til hverandre. Det er også en låt som anerkjenner og gir en hyllest til alle bandets medlemmer opp gjennom tiden. En skikkelig gladlåt, som gir god stemning, sier trommeslager Lind.

Han stod bak låten «Jadda go beaivi» som vant konkurransen i 1992, med  Isak Samuel Hætta og Marit Hætta Øverli.

– Vi har aldri deltatt som band tidligere, men hvert enkelt medlem har vel i mer eller mindre grad vært med tidligere. Anne Gro Gaup, som er vår vokalist, vant også i 2007 med  bandet Áigi og låta «Luoitte luovos», sier Lind.

Deltar med flere

Han og Hermansen konkurrerer også mot seg selv under årets musikk-konkurranse. Lind er nemlig låtskriver for artisten Sunna som er bosatt i Fredrikstad, men opprinnelig fra Kautokeino. Han deltar med låten «Mu gorut», mens Hermansen har arrangert låten «Mun ja don» som skal fremføres av hans bror, Jan Ole Hermansen, som skal synge sammen med Biret Margit Hætta Sara.

– Jeg vet ikke hvem jeg håper skal vinne i år, ler Hermansen.

– Fin arena for samiske artister

Sagittarius jobber også med et album, som de håper skal være klar i løpet av året.

– Vi kommer ut med digital singel dagen etter Sami Grand Prix, som er den samme låten vi opptrer med. Vi jobber også for fullt med et nytt album. Denne gang bruker vi  symfoniorkester for å forsterke vårt allerede episke uttrykk, sier Lind som er glad for at samiske artister også har sin egen Grand Prix.

– Sami Grand Prix er snart den eneste scenen i Sapmi hvor artister, på storslått måte, kan få lov til å promotere sin musikk, så det er veldig bra at vi har denne konkurransen.