Investorene i Alta sentrumsutvikling AS nærmest sikler over muligheten de har fått lagt i fanget og som kan gi en pangstart på utviklingen av det nye sentrumsområdet på Prestegårdsjordet: Dette området er av kommunen trukket fram som ett av få realistiske tomteområder for en ny barneskole som skal erstatte Aronnes, Komsa og Bossekop skole. En ny og moderne fireparalleller vil kunne ha plass til rundt 700 elever.

– Skolen er tenkt som et sentralt samlingspunkt beliggende i et grønt parkdrag i den nye bydelen. Skoleområdet blir bindeleddet mellom bydelens boligområder og sentrumsfunksjoner og samtidig bindeleddet mellom Alta sentrum og Bossekop, opplyser Roar Otto Andersen, prosjektsjef i Clemens Eiendom AS.

Midt i sentrum

Alta sentrumsutvikling eies med 40% hver av Coop Finnmark og Roald Johansen Invest og 20% av Clemens Eiendom AS, som igjen er eid av Opplysningsvesenets fond, som forvalter eiendommene Den norske kirke eier rundt om i Norge. På Prestegårdsjordet, nedenfor Alta kirke, eier de 90% av arealet. Det er i denne retningen Alta sentrum skal vokse, og investorene ser for seg en tredeling av området:

  • Mot nord (mot E6) skal det bygges boliger.

  • I midten skal offentlige institusjoner bygges i et grønt belte.

  • Mot sør (mot avlastningsveien) skal forretninger og annet næringsliv plasseres.

Det er for den midtre sonen selskapet nå har laget en mulighetsskisse som de har oversendt kommunen, og i tillegg vært i drøftinger med kommunen om. Skissen forteller hvordan de mener å løse oppgaven med å tilrettelegge for en skole som skal betjene Bossekop, Midtbakken, Komsa og Aronnes.

Må ha vei

Skissen beskriver blant annet hva som må gjøres for at ungene i dette området skal få en problemfri og trygg skolevei til Prestegårdsjordet. Konklusjonen er at det er små grep som skal til:

  • Planfri kryssing av E6 ved Alta kirke.

  • Forbedret kryssing av Thomasbakkveien ved BUL-hallen.

  • Planfri kryssing ved rundkjøringen Aronnesveien/Løkkeveien/Bjørn Wirkolas vei.

I tillegg må det ganske kjapt på plass en bilvei inn til området. Investorene foreslår å lage en midlertidig vei der nye E6 skal gå, som senere kan oppgraderes til E6-standard. Den vil starte i området ved rundkjøringen ved Alta sentrum.

Startskuddet for utvikling

Andersen er ærlig på at en skole vil være katalysatoren investorene trenger for å komme i gang med å utvikle området.

INVESTORER: Roar Otto Andersen i Clemens Eiendom AS og Roald Johansen i investeringsselskapet med samme navn, slår fast at en skole på Prestegårdsjordet vil være en katalysator for utviklingen der. Foto: Jarle Mjøen

– Hvis vi ikke får denne etableringen så må vi fort vente til tidligst 2025, når ny E6 eventuelt er på plass. Får vi en avtale med kommunen om å avsette tomt til ny storskole, er vi klare til å gyve løs på arbeidet umiddelbart, sier Andersen.

– Dere hevder at en ny skole da kan stå klar til skolestart 2020?

– Ja, det er mulig hvis vi og kommuen spiller på lag. Vi er villig til å ta de grunnlagsinvesteringene som trengs, i samarbeid med kommunen, for å få dette på plass så fort som mulig. Fremdriftsplanen er optimistisk, men realistisk. Det krever mye av kommunen og mye av oss, sier Andersen.

– Vi ser at det ikke er så mange andre alternativer til denne plasseringen, annet enn dagens skoletomter. Vi kan tilby noe unikt, spesielt på grunn av beliggenheten, med nærhet til natur og lekearealer, legger han til.

Skole-konklusjonen snart klar

I neste uke forteller rådmannen hvor han vil plassere den nye storskolen.

– Mulighetsskissen for Prestegårdsjordet er en del av den utredningen vi gjør i forhold til framtidig lokalisering av ny sentrumsskole. Vi har hatt ei gruppe som har jobbet med dette, og notatet fra gruppa er nå klart. På mandag skal vi sammenfatte det vi har og det som skal ligge i høringsbrevet vi da sender ut til de tre aktuelle skolene. I dette brevet vil jeg skrive mine kommentarer. Her vil jeg drøfte hvor stor skolen bør være og hvor vi anbefaler at den plasseres, sier rådmann Bjørn Atle Hansen til Altaposten.

Prestegårdsjordet er et av fire alternativer som er i «finalen»:

  • Prestegårdsjordet

  • Komsaflata

  • Heggelijordet (arenatomta)

  • Bossekop skole-tomta

– I høringsbrevet vil vi gi en konkret anbefaling, der vi ser på alle aspekter ved plasseringen. Saken vil ha høringsfrist til slutten av april, og vil deretter komme som sak til kommunestyret i mai. I dette møtet blir det tatt en investeringsbeslutning, sier Hansen.

– Det går radig unna med denne prosessen nå?

– Ja, vi ser ingen grunn til noe annet. Det er jobbet godt med saken.