Mandag klokken 14.00 gikk det ut trippelalarm. Røykutvikling i en hjullaster i Àilegastunnelen gjorde at fem ansatte fra Leonhard Nilsen & Sønner (LNS AS) og en fra underentreprenør Odd Mathisen AS måtte søke tilflukt i en redningscontainer.

Personell på stedet meldte om brann, og de seks som var inni tunnelen satte med en gang kursen mot redningscontaineren, som står cirka 1.500 meter inni tunnelen.

– Her er det plass til inntil ti personer og nok oksygen for å oppholde seg i seks til åtte timer, forklarer Dahle.

– Nødetatene rykket deretter ut til «worst case». En full brann kunne blitt dramatisk, legger han til.

Mye damp

Da brannvesenet kom til Langnes og tok seg inn i tunnelen, viste det seg at det var mye damp og dårlig sikt.  De måtte derfor snu og sende fire røykdykkere inn i tunnelen.

– Disse observerte ikke åpen ild, kommenterer Dahle.

Etter cirka en time og 50 minutter ble de seks tatt ut fra redningscontaineren. Deres helsetilstand ble sjekket av helsepersonell på utsiden av tunnelen.

– Tre ble for sikkerhets skyld fraktet til Alta helsesenter og to til Hammerfest sykehus. De i Alta er skrevet ut, og de som ble fraktet til Hammerfest er i ferd med å skrives ut, opplyser markeds- og kommunikasjonsleder i LNS, Beate Bø Nilsen.

GA BISTAND: Også Sea King ble tilkalt da det ble meldt om brann i Àilegastunnelen. Fem fikk legehjelp etterpå. Foto: Brede Thomassen / Statens vegvesen

Fulgte alle rutiner

Statens vegvesen, LNS og nødetatene holdt i går en debrifing. Her forsøkte de å kartlegge hva som gikk bra, og ikke fullt så bra, samt årsaken til ulykken.

– Vi konkluderte med at personellet på stedet fulgte alle prosedyrer og etablerte seg på korrekt måte i redningscontaineren. Vi hadde hele tiden kontakt med de seks som satt i containeren og det var ingen tegn til panikk. Nødetatene roset også LNS for den jobben de gjorde under hendelsen, sier Dahle.

Hjullasteren, en Volvo 350, ble i går tatt ut, men Dahle hadde ikke tirsdag formiddag fått tilbakemelding på hva som var årsaken til røykutviklingen.

– Beredskapen fungerte bra. Det er vi fornøyd med, sier Bø Nilsen og legger til at de nå vil evaluere hendelsen også internt.