Karasjoking og Alta-bosatte Kaia Victoria Norbye var Nordlysbyen svømme- og triatlonklubbs eneste kvalifiserte utøver til individuelle øvelser under kortbane-NM i Bergen. Men hun satte virkelig Nordlysbyen på kartet.

– Hun  var kun tre og et halvt sekund bak norgesmester Susann Bjørnsen på 100-medley og vel seks sekunder bak norgesmester Marte Løvberg på 200-fri, sier trener Tom Eirik Olsen.

Tidene holdt til en 11.- og 12. plass i konkurranse med landets beste seniordamer. Hun svømte 200-fri på tiden 2.07,02 noe som var nesten to sekunder raskere enn hennes egen kretsrekord.

– Denne øvelsen har hun forbedret med 11 sekunder i løpet av denne sesongen, og når det kun gjenstår vel seks sekunder til landslagsutøverne som konkurrerer internasjonalt så er det ingen tvil om at hun gjør mye rett. Hun har trent veldig bra og er et stort og viktig forbilde for resten av gruppa, legger han til.

Første stafett?

At en svømmeklubb fra Alta stiller lag i stafett i senior-NM har ikke vært hverdagslig.

– Jeg vet faktisk ikke om det har skjedd noen gang før. I så fall må det være veldig lenge siden, sier han.

Norbye fikk med seg Andrine Svea, Stine Lise Johansen og Stine Næss Holmgren på 4x100 medley og Alta-jentene endte på 21. plass.

– Sammen med Harstad var vi den eneste nordnorske klubben som stilte stafettlag i årets NM, men kun vi representerte Nord-Norge på 4x100 medley. Mange av lagene foran oss på resultatlista  var flere lag fra de største klubbene i landet fra byer som Bergen, Oslo, Stavanger og Trondheim, sier han.

Bergen som vant stafetten med sitt førstelag hadde fem lag foran Nordlysbyen, Lambertseter som tok sølv stilte med tre lag. Begge klubbene er blant landets største og beste.

– 1. divisjonsnivå

– Å bli nummer 21 i NM er kanskje ikke eliteserienivå, om vi skal snakke fotballspråket, men i hvert fall et godt 1. divisjonsnivå. Og jeg har tro på at vi neste år kan nærme oss topp-15 på stafettene, og da snakker vi plutslig eliteserienivå, sier Olsen som selv stilte på mix-stafettene.

– Vi valgte å hvile Kaia på mix-stafettene siden hun hadde mange øvelser og fsamtidig gi andre erfaring. Om vi ender som nummer 49 eller 31 er ikke så betydelig, sier Olsen som hoppet i vannet på 4x50 mix medley sammen med Andrine Svea, Stine Lise Johansen og Sietse Halbertsma.

–  Andrine svømte til personlig rekord på 50 og 100 rygg. Også de andre svømte under personlig rekord, men får det ikke registerert siden det ikke var første etappe. Når vi samtidig vet at vi har flere utøvere hjemme som banker på døra så ser jeg lyst på framtiden, sier Olsen.

Nordlysbyen endte på 49. plass på 4x50 mix medley, og ble disket på den andre mix-stafetten. Norbye ble nummer 15 på 50-fri, 17 på 50-bryst, 16 på 100-fri, 15 på 50-butterfly og 19 på 100-bryst i tillegg til de to nevnte distansene der hun endte på 11.- og 12.plass.