Eva Mari Amundsen, som har sin svigerfamilie i Alta, har gitt ut romanen «Under lyset», som kler opp en hel historie fra Finnmark og Alta.

Glad i Alta

– Dette er min debutroman og handlingen er lagt hit. Årsaken er at jeg er veldig glad i fylket, og spesielt Alta hvor jeg også giftet meg i 2007. Jeg og min mann er ofte i Alta som vi er veldig glade i, så det ble ganske så naturlig at også byen ble en del av historien, sier Amundsen, som selv er fra Kjøllefjord og som per i dag jobber som lærer i Tromsø.

«Under lyset» blir utgitt på forlaget Publica, som formål å utgi skjønnlitterære bøker i samarbeid med både debutanter og etablerte forfattere.

Alta-cover

– En ære å få gi ut debutboka på ett forlag. Romanen kom for salg i slutten av januar og har et førsteopplag på 500. Coveret er laget av Alta-jenta Elisabeth J. Strifeldt. Maje Strifeldt, som også er fra Alta, er avbildet på forsiden. Jeg hadde veldig lyst at forsiden skulle speile innholdet, og min svigermor i Alta tipset meg om Elisabeth som har et eget designfirma. Hun gjorde en fantastisk jobb med coveret, som viser «hovedpersonen» i boken, omgitt av nordlyset og en lavvo, sier Amundsen.

– Hva handler den om?

– Kort fortalt om ei jente som heter Ellinor, som bor ved kysten, i bygda Kinna. Hun drømmer om å flytte langt vekk for å oppleve noe spennende. Hun møtes så en samisk gutt som heter Andar, som kommer fra indre Finnmark. Han og familien driver med rein. Disse to følges over en periode på to år.

– Så det er en slags kjærlighetsroman?

– Jeg kaller det for et eventyr, med fiksjon, men mange av leserne kaller det for krimbok, mens andre kaller det for en spenningsroman, så det er litt hvordan man ser det. Og det er jo positivt at leserne har ulikt syn på historien, sier debutanten, som er overrasket over at også godt voksne setter pris på boken.

Passer alle

– Når jeg skrev den, tenkte jeg på lesere i ungdomsalderen, men det viser seg at godt voksne, ja faktisk flere over 80 år liker den, så den passer for alle har jeg fått tilbakemeldinger på. Mange har allerede etterpurt hvordan det går med Ellior og Andar, så jeg føler stort press med å gi ut bok nummer to, så jeg skriver så blekket spruter for tiden. Jeg har derfor gitt beskjed til Elisabeth J. Strifeldt at hun må gjøre seg klar til å lage coveret til oppfølgeren, ler Amundsen, som er glad for at det i det siste har kommet ut flere bøker fra, og om Finnmark.

– Flere bøker fra Finnmark er noen vi trenger, for det handler om identitet og at de unge leserne også skal føle at historier fra eget fylke skal fortelles. Litteratur er nemlig veldig identitetsskapende.

Etterspurt oppskrift

Hovedpersonen Ellinor har også på seg en spesiell strikket genser. Og flere av leserne har etterspurt strikkeoppskriften.

– Veldig mange har tatt kontakt om å få denne oppskriften. Det førte til at jeg kontaktet Sandnes Garn, som er Norges største strikkefabrikk. De tittet på muligheten for å produsere genseren,  så nå kommer det også ut Ellinor-genser med neste bok. Veldig moro at noen sånt også kan skje, ler forfatterdebutanten.