I kveld sparkes årets fylkesmønstringen for UKM (Ung Kultur Møtes) i gang.

Mange i sving

Det skjer klokken 18.00 i Alta kultursal og prosjektleder for fylkesmønstringen, Ann-Synnøve Bendixen sier alt er klart for storinnrykk av flinke kreative finnmarksungdommer og publikum hele helgen.

– Det hele starter med en forestilling i kveld, før det fortsetter lørdag klokken 10. 30 og 18.00, samt søndag klokken 10.30. Det kommer omlag 240 ungdommer fra hele fylket, så dette blir en skikkelig kulturfest med ungdommelig glød. I tillegg til alle som skal by på show fra scenen, skal medielinjen fra Alta videregående skole servere tv-bilder til nettet hele helgen, samt at elever på restaurantfag skal servere mat til alle deltakerne, sier Bendixen.

Håper på finvær

Hun er dog litt spent på om alle klarer å komme seg til Alta.

– Det er som kjent meldt dårlig vær enkelte steder i fylket, med noen stengte veier her og der, men vi krysser fingrene for at værgudene roer seg litt ned slik alle kommer seg trygt til UKM-festen.

Ressursgruppe på besøk

I år får også UKM besøk av URG, som står for ungdommens ressursgruppe. Dette er en gruppe ungdommer som gjennom hele året, jobber for å gjøre UKM enda bedre.

– Det kommer syv URG-ungdommer fra hele landet til Alta i helga og de skal observere festivitasen og gi oss tips til å bli bedre, samtidig som de skal få noen tips på hvordan vi gjør det her i fylket, forklarer Bendixen.

Flammesluking og lyrikk

Hun opplyser at UKM, som det alltid er, er helt gratis og åpent for alle.

– Det er bare å komme når man vil og når man har tid. Det eneste vi ber om er å vise hensyn når det skjer noe på scenen. Det skal bys på musikk, dans, teater, lyrikk og film, og det er selvsagt ungdommene selv, som også er arrangører og konferansierer, som står for det hele. I år skal også en av deltakerne by på flammesluking, så det blir et hav av spennende innslag, lover prosjektlederen.

Backingband for artister

En ting som er helt nytt av året, skjer søndag, på siste forestillingsdag.

– I år skal alle som synger solo, eller for eksempel duo som oftest bruker playback til sine låter, få tilbud om å spille med et husorkester som er noe helt nytt som vi prøver ut. De artistene som vil det, starter allerede å øve med musikerne i kveld, og dette bandet skal øve med alle artistene som har sendt over noter og melodier, hele helgen. Det kommer til å gjøre artistene opptreden enda mer levende, så dette er noe nytt og spennende som vil slå godt an, sier Bendixen.

Søndag skal det også avgjøres hvem som går videre til UKMs landsfinale.

– Etter at juryen har kåret de som skal til landsfinalen, skal vi også dele ut en pris som heter Turboprisen. Dette er en pris som går til en kommune i fylket som har jobbet mest og best med UKM, sier Bendixen som ønsker alle hjertelig velkommen til kulturfesten.