Mikkel Gaup, kjent som skuespiller fra filmene Veiviseren, Kautokeino-opprøret og fra TV2-programmet «Skal vi danse», har i mange år laget egne joiker. Resultatet hører du om få uker, når han slipper et helt album med egne låter som han selv joiker på.

– En lang prosess

– Jeg har i mange år komponert joiker, men det har vært en lang prosess å tørre å spille dem inn. Men nå er jeg klar og jeg gleder meg stort. Dette blir mitt første album, sier Gaup som spiller inn låtene i Klemet Anders Buljo sitt nye studio i Alta som heter Artic studio.

– Vi har spilt inn låtene i løpet av en veldig intensiv uke, og jeg er overrasket hvor godt han joiker. Jeg har lenge ønsker å jobbe med Mikkel og i de senere år har han virkelig fått dreisen på joikesjangeren, sier Buljo som utdyper:

– Han mestrer både de veldig lyse og mørk registrene, så det er og har vært en fryd på jobbe med Mikkel.

Moderne lydbilde

Albumet produserer de sammen med musikeren Daniel Eriksen og Fred Inge Heitmann.

– Dette er et teamarbeid, og musikken, som kler opp joikene til Mikkel, blir i et veldig moderne lydbilde, sier Buljo, mens Eriksen holder på å mikse en av låtene når Altaposten er på besøk under en av innspillingsdagene.

Joiker barna

Det ferdige albumetr skal inneholde ti nye joiker, signert Gaup.

– Når man joiker, så joiker man oftest en person. Jeg har fire barn, og alle får selvsagt hver sin joik på plata, smiler Gaup som begynte for alvor å joike i voksen alder.

– Da jeg var ung, joiket jeg litt på gutterommet. En dag kom mamma inn og lurte på om det var noe alvorlig som skjedde, så jeg var ikke så veldig flink da, ler Gaup.

Han sier det var moren som oppfordret han til å fortsette.

– Da hun oppdaget at jeg prøvde å joike, sa hun at dette er en del av vår samiske kulturarv, så hun ba meg fortsette. I voksen alder lærte jeg mer av Nils-Aslak Valkeapää, som jeg anser som min store læremester. Etterhvert følte jeg at jeg mestret å joike mer og mer, og når man gjør det, så stiger selvtilliten, og når den stiger, så blir også joiken bedre, forklarer platedebutanten.

Første låt fra det kommende utgivelsen, slippes om en måneds tid.

– Albumet som helhet skal mikses ferdig cirka 18. mars, og planen er å slippe noen singler før hele plata skal slippes, sier Buljo.