Mona Tau Isaksen fra Tverrelvdalen gleder seg til å presentere sin debutroman på Alta bibliotek torsdag kveld.

Boka, som er en roman, heter «Rothuldra – slektskrønike fra Tverrelvdalen», og er en skjønnlitterær eventyrhistorie som utspiller seg i 1800-tallets Finnmark, primært i Tverrelvdalen og Alta-området.

– Selv om det er mye fiksjon, så har jeg brukt mye tid på research på hvordan man drev seterdrift og levde i gamle dager i Tverrelvdalen hvor jeg bor og kommer fra, sier Tau Isaksen.

Godt salg

Romanen ga hun ut selv, uten forlag, i februar måned, og halvparten av opplaget på 250 har hun allerede solgt.

– Hvis det skulle vise seg at det blir utsolgt, skal jeg selvsagt trykke opp flere. Dette er også et 100 prosent altaprodukt, for historien er fra Alta, samt at det er Bjørkmanns som har trykket den opp, sier hun.

– Hva handler den om?

– Kort fortalt tar historien utgangspunkt i to familier og en stor slekt som bor i Tverrelvdalen. De kommer til Alta hvor de først begynner å jobbe i gruvene i Kåfjord og Raipas, før de ender opp med å bosette seg i Tverrelvdalen. Hovedpersonen Jenne, som har samiske røtter, er også etterkommer av nybyggere fra Østerdalen – folkene som omkring 1830 grunnla bonde- og fangstsamfunnet i bygda Tverrelvdalen. Familien hennes bærer med seg en vev av hemmeligheter. Handlingen strekker seg fra første del av 1800-tallet helt til vår tid, med røtter som berører hendelser tilbake til vikingtiden, mer vil jeg ikke røpe. Ekte og god bonderomantikk, seterliv, folklore, norsk folketro og samisk folketro er er noen av stikkordene i historien, forklarer Tau Isaksen som til daglig jobber som lærer i naturfag og matematikk på Alta videregående  skole.

For voksne

Målgruppen er i første rekke de som liker å lese og i hovedsak voksne.

– Romanen passer fint for de som er interessert i historie fra Tverrelvdalen med lokale snitt fra Alta og omegn, sier Tau Isaksen.

«Rothuldra – slektskrønike fra Tverrelvdalen», som er hennes første bokutgivelse, er på hele 400 sider.

– Jeg har vel hatt ideen til historien i over ti år og har alltid vært glad i å skrive. I januar i fjor kom jeg skikkelig i gang med skrivingen, og i juni 2016 var manuset ferdig. Jeg er glad i å strikke, og mange spør hvordan jeg har fått tid. Da bruker jeg å si at istedet for å strikke, har jeg brukt tiden foran tastaturet. Dette er en slektkrønike, så det kan fort skje at jeg kommer med en oppfølger eller to, sier den nybakte forfatterinnen.

Møter publikum

Torsdag kan du møte Tau Isaksen på biblioteket i Alta.

– Da skal jeg, for første gang, presentere romanen. Jeg skal snakke litt om innholdet, og hvordan jeg har jobbet for å få den ferdig. Det blir spennende å møte de som skal lese den, sier hun spent.