Kommunen overtok for 17 år siden flyplassen i Kautokeino fra Luftforsvaret, som samtidig ga kommunen tre millioner kroner i en slags medgift for å overta flystripa. Ordfører Johan Vasara sier etableringen av et eget aksjeselskap, døpt Kautokeino Lufthavn AS, allerede er politisk forankret.

Vil ha med flere

– Det som gjenstår er å formalisere etableringen gjennom vedtak i kommunestyret. Aksjeinnskudd er på plass fra kommunen, men vi er også interessert i å få med flere medeiere. Jeg har tro på at dette vil være en av kommunens viktigste satsinger i nyere tid, både for beredskap, sikkerhet og reiselivsutviklingen. Sistnevnte ser vi vokse eksplosivt overalt rundt oss. Vi må sikre infrastruktur, slik at Kautokeino, som kanskje er perlen av destinasjonene i nord, også får være med på eventyret, sier ordfører Vasara.

Han tror ikke det vil by på problemer at flystripa ligger på det som i dag er Fefo-grunn.

– I sin tid valgte Statskog å tilby området til å en symbolsk «gi-bort-pris» til kommunen for 1 krone per kvadratmeter. Kautokeino Lufthavn AS får til oppdrag å utrede eiendomsforholdet og øvrige detaljer rundt flyplassetableringen. Selskapet vil også stå som eier av flyplassen. Vi har en forventning til Fefo om at eiendommen overdras til Kautokeino Lufthavn AS gratis, for her handler det om beredskap og sikkerhet, sier Vasara.

Fefo legger til rette

Leder for grunn og rettigheter i Fefo, Sverre Pavel, forteller til Altaposten at flyplassen kan fradeles, og hvis kommunen vil drive flyplassen selv vil Fefo være positiv til en søknad om fradeling. I så fall vil de opprette en festekontrakt med Kautokeino kommune.

– Om kommunen som plan- og bygningsmyndighet omregulerer området til flyplass, vil Fefo i tråd med strategisk plan forholde seg lojalt til vedtatt plan. Med bakgrunn i godkjent plan kan flyplassen fradeles, det vil si at man kan opprette en eiendom som festes bort, sier Pavel.

Han sier videre at Fefo ikke er kjent med de pengene som Forsvaret overførte til kommunen og hva de eventuelt skulle brukes til.

Tilbake i tid, da Anton Dahl fra Venstre og Jan Ole Buljo fra Senterpartiet var ordførere, og da Kjetil Bjørn og Johan Klemet Kalstad regjerte på næringsavdelingen i Kautokeino kommune, ble det utført to ulike konsulentrapporter knyttet til mulig flyplassetablering. Den ene var bestilt hos Møre-forskning og satte søkelys på samfunnsregnskapet knyttet til en flyplassetablering, den andre var en teknisk analys utført at Paulsen RI, for å beregne massebehov ved utbygging av flyplass og tekniske installasjoner knyttet til en etablering.

I seinere tid er ønsket om flyplass blitt tatt opp i fylkestinget av tidligere Venstre-representant, Klemet Klemetsen, som har fått fylkestinget med på at det skal gjøres utredninger knyttet til Kautokeino og flyplass.