– Vi har tilberedt godt over 30 kilo laks. I tillegg er mølja og suppa veldig populære retter. Til sammen, med dessertene, har vi 12–13 ulike retter vi skal selge denne helga under Borealis Matfestival., forteller Jens-Christian Fagerheim.

Fagerheim er kreativ leder i Finnmarks Gull UB, som er elevbedriften til kokkeelevene i vg2. Til Borealis Matfestival må det derimot flere kokker til – derfor er også vg1 med og lager retter som skal serveres publikum i matteltet.

Fullt hus

På åpningsdagen, torsdag, var matteltet stappet med folk helt stengetid klokken 21.

– Vanligvis er det lørdag som er den store dagen for matteltet, så hvis denne trenden fortsetter vil dette bli meget bra, sier Raija Wirkola i Alta Events mattelt.

Samarbeid med næringslivet

Som regel er det sparsomt med midler i elevbedriftene, derfor har Finnmarks Gull UB samarbeidet med Vernesenteret og Cermaq om råstoff.

– Vi har funnet vår egen vri på lakseburgeren – den har blitt veldig god, alle liker den, skryter Fagerheim.

Fagerheim har allerede utmerket seg med sine kokkekunster da han ble «årets kokkejævel» tidligere denne måneden. I tillegg til skole og ungdomsbedrift jobber han også på Sentrumsgrillen og Expert.

– Jeg liker å jobbe, sier han, når undertegnede antyder at det kanskje kan bli litt mye innimellom.

Lærerskryt

Den driftige karen synes lærerne på kokkelinja i Alta fortjener ekstra skryt. Han nevner i farta Gudrun Aas, Hans Ole Sandring og Ann Karin Adolfsen og skynder seg å legge til resten av lærerstaben på restaurant og matfag.

– De er utrulig flinke og må nok få litt av æren for at jeg er kommet så langt som jeg har i dag. Jeg har lært masse, sier han.

7. august starter en ny epoke for kokkespiren, da starter nemlig læretiden hos kjendiskokken Bent Stiansen i Statholdergaarden.