Det har blitt en fast tradisjon for de ansatte og beboerne ved ungdomssenteret å delta under Finnmarksløpet. Ikke som hundekjørere eller handlere, men ved å drifte sjekkpunkt Jergul.

– Ungdomssenteret har gjort dette i over 20 år, og det er en jobb alle sammen gjør med glede. De første årene var det Masi, så har det vært Soussjavri. De siste årene har vi vært på Jergul fjellstue, forteller avdelingsleder Eva Løkke.

Pakker utstyr

De holder i disse dager på med å pakke sammen utstyr og klær, ja, alt de trenger for å være flere dager på fjellstua. Også for ungdommene betyr dette et avbrekk i hverdagen.  Ungdomssenteret betjener sjekkpunkt Jergul døgnet rundt.

– Ungdommene får være med og drifte stasjonen, som å leie hundene frem til der de skal ligge. Vi sjekker hundespannene inn og ut, og ser til at alle får halm og tilgang på vann, forteller Løkke.

Noen ungdommer synes det er styr, og gruer seg for utflukten. Når de er i gang, er de veldig ivrige. Mens de er på Jergul, får de også mulighet for en lengre scootertur, og en tur til Karasjok. Dette har blitt en stor årlig utflukt for hele ungdomssenteret.

LYTTER TIL JERGUL: Mens Finnmarksløpet pågår er både de ansatte og ungdommene å finne på Jergul, hvor de betjener stasjonen. Bildet viser de ansatte, som her står mellom de to avdelingene «Sjøtun» og «Utsikten». Fra venstre Anette Derås Sneve, Kenny Andersen, Eva Løkke, Trine Pettersen, Hege Seppola, Renate Vitsø Svane, Bjørn-Kåre Olavsen og Christine Sannes. Foto: Alta ungdomssenter

– Hva sier ungdommene etterpå?

– De synes det er kjempeartig, og noen er oppe hele natta fordi de ikke vil gå glipp av noe. Vi har mange ungdommer som vil komme tilbake og være med på dette, selv lenge etter at de har flyttet ut, forteller hun.

GJØR SEG KLARE: Avdelingsleder Eva Løkke (i rød Finnmarksløpet-luhkka) og miljø-terapeut Christine Sannes gjør seg klare til årets Finnmarksløp. Foto: Alta ungdomssenter