– Er dere klare? «To make the world great again»? spurte Mathias Spieler Bugge fra «the Flying Culinary Circus».

Torsdag formiddag var det duket for en litt annerledes dag for elevene på restaurant- og matfag ved Alta videregående skole. Norges Sjømatråd hadde fått med seg et par av de prisbelønte kokkene i «The Flying Culinary Circus» for å gi elevene litt ekstra inspirasjon i skoledagen. Elevene fikk gode råd på veien inn i et yrke som ifølge Bugge er verdens beste.

– Finn ut hva som inspirerer deg og ha det gøy, oppfordret han ungdommen.

I forbindelse med Finnmarksløpet er Mathias Spieler Bugge og kjøkkensjef Michael Valborgland denne uka i Alta for å vise sine kokkekunster på Taverna'n i Alta sentrum. Her skal de boltre seg i norsk sjømat.

– Stilig at de kommer til oss at de kommer til Alta for å lage stilige retter, veldig inspirerende, selv om jeg har valgt å bli servitør, sier Birk Tangen, som etter vg2 skal begynne i lære på Statholdergaarden i Oslo, en av Norges beste restauranter, drevet av mesterkokken Bent Stiansen.

Hele fire av årets elever fra Alta vgs reiser dit for å ta læretiden sin, to kokker og to servitører.

I følge Norges Sjømatråd spises det 32 millioner måltider med norsk sjømat hver dag. Næringa omsatte for over 90 milliarder kroner i 2016 – og bransjen vokser stadig.

– I vår verden er kokkene de store stjernene – sammen med de gode råvarene vi har, sier kommunikasjonsrådgiver Marit Rein.

De «flyvende kokkene» startet opp i 2005 og har siden hentet inspirasjon til nye retter i 49 land rundt om i verden.

– Vi er veldig glad for at de kommer og at de tar seg tid til elevene, flott for rekrutteringen til kokkefaget, sier lærer Ole Sandring.