Bakgrunnen er hendelsen for kort tid siden da et foreldrepar opplevde at det tok 3,5 time før de fikk akutthjelp på sykehusnivå da babyen fikk pusteproblemer. I et åpent brev til helseministeren fortalte de om opplevelsen og ba Bent Høie gripe inn før liv går tapt. I svaret fra helseministeren vises det blant annet til at det er kommet legehelikopter på Evenes, og at luftbambulansetjenesten i Finnmark er styrket.

– Vi ønsker ikke være med på hylekoret mot Høie, sier Høyres gruppeleder Marianne Haukland når Altaposten etterlyser svar på tre konkrete spørsmål knyttet til akuttberedskapen – som er sendt samtlige partier som er representert i kommunestyret i Alta.

Se spørsmålene og svarene fra politikerne nederst i saken

– Ikke holdbart

Fra KrF, Kystpartiet og MDG har Altaposten heller ikke fått respons. Partiene er også tause på hvorfor de ikke vil fortelle om sine vurderinger rundt akuttberedskapen.

– Det er ikke en holdbar situasjon at Alta ikke har et skikkelig akuttilbud og fødeavdeling. Derfor gikk både Alta Sp og Finnmark Sp til valg på at vi ville jobbe for å få akuttilbud og fødeavdeling realisert, klargjør gruppeleder Rishaug.

Han er svært glad for at lokallaget har full støtte hos fylkespartiet, og har møtt forståelse hos partileder Slagsvold Vedum for den spesielle situasjonen Alta er i.

Ikke bærekraft

Styret i Finnmarkssykehuset behandlet torsdag 23. februar idéfaserapporten for Nye Hammerfest sykehus. Det som kommer fram er at Hammerfest nye sykehus skal planlegges i to alternativer: En trinnvis nybygging på eksisterende tomt, eller et nybygg på Rossmolla, som ligger i vannkanten nedenfor dagens sykehus. Etter at investeringene i nytt sykehus helt fram til 2014 i planene til Helse Nord ble lagt inn med 1,2 milliarder, er kostnadsestimatet gradvis økt. Begge alternativene har et kostnadsestimat på 2,2 milliarder kroner, altså rundt én milliard mer enn det Helse Nord tidligere har anslått.

«Med de økonomiske rammene som er i dag og de bygge- og utviklingsprosjektene Finnmarkssykehuset er i gang med, viser bærekraftanalysen at foretaket i løpet av få år kan stå i fare for ikke å klare å overholde sine økonomiske forpliktelser.»

«Dersom Finnmarkssykehuset skal klare dette, må man tilstrebe at befolkningen i Finnmark i så stor grad som mulig velger å få sin behandling i Finnmarkssykehuset.»

Disse spørsmålene ble stilt samtlige parti i kommunestyret i Alta

  • Er det akseptabelt at innbyggerne i Finnmarks største kommune kan havne i en situasjon hvor akutthjelp er flere timer unna når minuttene og sekundene teller?

  • Hvordan vil du/ditt lokalparti jobbe mot partiet sentralt og fylkespartiet i forhold til planleggingen av nytt sykehus i Vest-Finnmark?

  • Hva har du/ditt lokalparti gjort for å få fylkesparti og sentrale politikere til å ta rapporten fra Oslo Economics på alvor?

  • Vil dere løfte sykehussaken fram i valgkampen, eventuelt hvorfor/hvorfor ikke?

Ordfører Monica Nielsen, Ap. Foto: Jarle Mjøen

– Det må handles nå!

Monica Nielsen, Alta Ap

Alta Ap mener de over lang tid har vært svært tydelig på at de jobber for fulle sykehustjenester i Alta, og at akuttberedskapen i Alta per i dag er fullstendig uakseptabel når det kan ta timer for å få en akutt syk baby til sykehus.

– Beredskap i Finnmark kan ikke planlegges med forutsetning om at det er godt vær, klargjør ordfører Nielsen og viser til at Alta Ap mener at akuttberedskap må planlegges i Alta uavhengig av investeringene i Hammerfest.

– Været kan være like dårlig og transport umulig selv med sykehus i Hammerfest. Her må helseministeren stå for det som står i nasjonal sykehusplan om geografiske hensyn. Der burde det også vært tatt med klimatiske og værmessige hensyn. Til syvende og sist handler dette om staten Norges prioriteringer – nå må Høyre gjøre en realitet av at det handler om mennesker og ikke milliarder, sier Nielsen.

Alta Ap viser til at den syke babyen er et godt eksempel på  at vi ikke kan bruke mer tid på utredninger og politiske dragkamper.

– Den uavhengige rapporten vi har sier tydelig at samfunnsnytten med et sykehus med akuttfunksjoner i Alta er godt begrunnet, klargjør Monica Nielsen og viser til årsmøteuttalelse fra Alta Ap:

«Alta Arbeiderparti krever at helseminister Bent Høie sørger for tilstrekkelige økonomiske rammer til Helse Nord RHF slik at det kan etableres medisinsk akuttberedskap i Alta i forbindelsen med utbyggingen av Alta sykehus. Dette som tillegg til akuttberedskapen i Hammerfest og Kirkenes.»

– Skal vi få endringer i etablert struktur må Høie iverksette vedtak – det må handles nå! Det er for sent å vente på høst og vinter, beslutninger og investeringene gjøres nå. Alta Ap jobber offensivt med saken og har inne skriftlig spørsmål hos helseministeren. Vi forventer et raskt svar fra Høie, et svar som ivaretar innbyggerne på en forsvarlig og god måte.

Bengt Rune Strifeldt, toppkandidat til Frp i Finnmark Foto: Jarle Mjøen

– Ta time-out

Bengt Rune Strifeldt, Alta Frp

Gruppelederen til Frp var tidlig ute med sine svar og er minst like tydelig som de øvrige som har svært på at dagens tilbud er fullstendig uakseptabelt.

– Ja, vi er helt enig med foreldrene om at det er uakseptabelt at innbyggerne i Alta og omegn ikke har et fullgodt akutt- og sykehustilbud.

For å understreke at dette er mer enn ord for Frp, viser han til hva Alta Frp har programfestet:«Helsetilbudet er svært viktig og Frp skal fortsette å arbeide for at innbyggerne skal få fødeavdeling, CT og medisinsk akutt-avdeling. Vi skal arbeide for sykehustjenester som gir økt trygghet og tilgjengelighet.»

Fylkespartiet har fulgt opp med følgende:«Styrke redningstjenesten og akuttberedskapen i Finnmark, i takt med nærings og samfunnsutviklingen» og kravet: «En utredning av sykehusstrukturen før det investeres milliardbeløp.»– Vårt standpunkt er å få gjennomført en utredning av sykehusstrukturen før det investeres i nytt sykehus, dette er noe vi jobber med opp mot våre stortingspolitikere. Alta og Finnmark Frp er samstemt på at det må tas time-out i planleggingen av nytt sykehus i Hammerfest fram til strukturen er utredet, og vil intensivere arbeidet for å få gjennomslag for dette. Frp har hele tiden vært tydelig på at vi vil ha en utredning på plass før lokalisering av nytt sykehus avgjøres, og vil fortsatt være tydelig på dette overfor våre politikere sentralt. Dette er noe vi vil prioritere ytterligere fremover. Sykehussaken er en av våre viktigste saker, også i valgkampen, fordi vi jobber for et best mulig helsetilbud til innbyggerne våre slik at de kan være trygg på å få hjelp når behovet er der.

Trine Noodt er førstekandidat til stortingsvalget for Venstre i Finnmark. Foto: Hanne Larsen

– Må føle seg trygge

Trine Noodt (Alta Venstre)

Hun gir et ubetinget og klart ja på det er uakseptabelt at folk i Alta er timer unna akutthjelp, og viser til at ingen andre byer eller tettsteder  på Altas størrelse er i nærheten av å ha et tilbud på dette nivået. På spørsmål to viser hun til at lokalpartiet jobber opp mot sine helsepolitikere på Stortinget, og at det er svært viktig at planleggingen av et nytt sykehus i Vest-Finnmark blir stoppet fram til strukturen er vurdert på nytt. Hun og Alta Venstre har bedt om et snarlig møte med «sine» på Stortinget.

– Rapporten fra OE er videreformidlet både muntlig og gjennom e-post til  Venstres ledelse og Ketil Kjenseth som sitter i helsekomiteen, og hovedkonklusjonene er understreket. Behovet for akutt-tilbud og en fødeavdeling er like mye tilstede nå som i tidligere valgkamper – og er en selvsagt sak for Venstre nå også. Rapporten fra Oslo Economics viser med tydelighet behovet og viktigheten av at flere lokaliteter for bygging av et nytt sykehus blir vurdert, og at en får en helhetlig analyse av fordelingen og volumet på de sykehustjenester som skal være tilstede til beste for befolkningen i Vest Finnmark. I dette ligger det at folk skal oppleve trygghet i forhold til liv og helse, både i Hammerfest, Alta, Kautokeino – ja, hvor du nå blir i fylket. I dette må det være naturlig og et krav at helseforetaket gjør en helhetlig vurdering av sykehustilbudet i Alta og Hammerfest – og i det fordeling og lokalisering av sykehustjenestene der pasientens beste står i sentrum og er utgangspunkt for beslutningene som tas.

Jan Martin Rishaug, Alta Senterparti Foto: Jarle Mjøen

– Opprett flere akuttilbud

Jan Martin Rishaug, Alta Senterparti

Senterparti-toppen i Alta gjør det krystallklart at hans parti mener det er uholdbart at Alta er uten skikkelig akuttilbud og fødeavdeling.  Alta Sp har sendt rapporten fra OE til både partileder Trygve Slagsvold Vedum og helsepolitisk talskvinne Kjersti Toppe.

– Undertegnede har også vært personlig i kontakt med begge og fått stor forståelse for den uholdbare situasjonen. Alta Sp er av den oppfatning at det må opprettes flere akuttilbud i Finnmark på grunn av avstander, ferdselsårer, kommunikasjoner og vær. I gitte tilfelle ville situasjonen vært like kritisk for en pasient med samme problemer som hadde oppholdt seg i Hammerfest, Kvalsund, Olderfjord med flere. Det er derfror viktig å få sentrale myndigheter og politikere til å forstå problemene og utfordringene vi lever under. Alta Sp vil fortsette jobben mot egne politikere på Stortinget for å få et fullgodt akuttilbud og fødeavdeling til Alta, sier Rishaug.

Full enighet i Finnmark er viktig når Alta Senterparti aktualiserer OE-rapporten og sykehusstrukturen.

Kristina Lomeland, Alta SV Foto: Altaposten

– Viktig i valgkampen

Kristina Lomeland, Alta SV

– Situasjonen i Alta er selvfølgelig total uakseptabel, vi trenger akuttberedskap nå. Vi kan ikke vente til 2020 med å lage felles planer for å gi et bedre og tryggere tilbud til befolkningen. Vi må  valuere denne saken spesielt, men også generelt utrede hvordan vi kan få en så velfungerende akuttmedisinsk kjede som mulig på plass snarest.

Lomeland lover at Alta SV skal fortsette med å være tydelig overfor SV sentralt på at det trengs et bedre akuttmedisinsk tilbud i Alta. Dette er en viktig sak for Alta SV, og talskvinnen for Alta SV sier lokalpartiet vil fronte denne saken der de kan.

– I regjeringens uttalelse i nasjonal sykehusplan står følgende: «Når motstridene interesser gjør det vanskelig å bli enige om hva som er den beste løsningen, har regjeringen ett gjennomgående svar: Hensynet til pasientene skal alltid veies tyngst.» Dette mener vi at regjeringen da må ta ansvar for, sier Kristina og understreker at lokalpartiet kommer til å være klar og tydelig i sitt budskap framover:

– Alta SV vil bidra til at sykehussaken blir viktig i valgkampen. I en så stor by som Alta er det helt nødvendig at tilbudet bedres.