Eliva Antona Henriksen og Olaf Skogmo kommer til Alta for å være med på visningen av den sterke dokumentarfilmen om 3 år gamle Lean som flykter fra Syria.  De var selv flyktninger under 2. verdenskrig. Nå engasjerer de seg for barn på flukt idag.

Redd Barna inviterer til gratis filmvisning på Aurora kino tirsdag som en start på deres kampanje «Barn på flukt».  Mange kjenner Eliva og Olaf fra den norske dokumentaren «Elivas reise», som er vist på NRK. Nå vil Eliva og Olaf bidra til å løfte fokuset på barn som er på flukt i dag. Kampanjen er kalt «Barn på flukt i 1944 – og idag».

ENGASJERT: Olaf Skogmo og Eliva Henriksen har selv vært flyktninger en gang. Nå engasjerer de seg for andre. Hun sier filmen passer for alle som kunne tenke seg å få et nærmere innblikk i hvordan det er å være barn på flukt. – Det er nå vi har sjansen til å bidra til at flukten kan gjøres litt lettere for barn i dag, enn den var for våre foreldre og besteforeldre, sier Tone Rasmussen. Foto: Anne Grete Normann

– Vi tjuvstarter kampanjen vår i Alta. Redd Barna ønsker at hele Norges befolkning skal være på lag med alle barn. Vi ser at barn som er på flukt systematisk får sine rettigheter brutt. Derfor ønsker vi å sette fokus på den gruppa med barn, forteller Tone Rasmussen i Redd Barna region nord.

– Vi er veldig glade for  å ha fått med oss Eliva og Olaf på turné. De vil fortelle litt om hvordan det var for dem å flykte den gangen, og reflektere litt om deres egne opplevelser sett i forhold til Leans opplevelser i filmen, forklarer hun.

– Etter filmen blir det en samtale med alle, og vi skal knytte det vi ser i filmen sammen med vår egen historie og tvangsevakueringa, forklarer Rasmussen.

Starter i Alta

Dokumentarfilmen om 3 år gamle Lean, «69 minutes of 86 days», vises flere steder i landet, med start i Alta.

– Vi har fått til et godt samarbeid med Aurora kino i Alta, og er veldig glad for å kunne vise filmen her. Den vil også bli vist i Tromsø og på Finnsnes.

Filmen viser Leans flukt fra Syria til Sverige. Jenta med sin lille Frost-ryggsekk forstår alvoret hun og familien befinner seg i, men fortsetter reisen med barnlig undring. Filmen er laget av Egil Håskjold Larsen.

Lokallaget

At Alta er valgt som start på turneen, skyldes i stor grad at man nylig har startet ei ny Redd Barna-gruppe her.

– Vi vil fortsatt gjerne ha med flere frivillige så vi kan skape aktiviteter i Alta, sier Rasmussen.

Det nystartede lokallaget prøver nå å få til aktiviteter for de enslige mindreårige asylsøkerne på mottaket i Bossekop.

– De som er interessert i å være med og bidra her, må bare ta kontakt med oss, forteller hun.

Positive nordmenn

I forbindelse med kampanjeuka har Redd Barna også sluppet en holdningsundersøkelse de har gjennomført.

– Vi har sett på nordmenns holdninger til enslige mindreårige asylsøkere. Undersøkelsen viser at to av tre nordmenn er positive til barn på flukt og tror at de er et godt tilskudd til Norge. Det synes vi var fint å se, sier Rasmussen.