NRK omtalte i januar at Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) har vedtatt at det skal opprettes et eget barnehus i Finnmark. Ballen har rullet videre, og i et brev fra Politidirektoratet til politimestrene i Troms og Finnmark, går oppdraget med å utarbeide utkast til plan for etablering av en underavdeling av Statens barnehus i Finnmark til politimesteren i Troms.

– Oppdraget skal løses i samarbeid med politimesteren i Finnmark. Politidirektoratet tar sikte på en rask beslutning. Det må derfor legges til rette for en hurtig etablering. Dog skal ikke tempo gå på akkord med kvalitet, skriver seksjonssjef Harald Bøhler.

– Til barnets beste

Videre i brevet heter det at barnets beste skal ligge til grunn for etableringen og lokaliseringen. Også Helse Nord og UNN blir bedt om å involveres i prosjektarbeidet.

– Underavdelingen skal tilby minst like gode fasiliteter som det som tilbys ved barnehuset i Tromsø. Tilsvarende gjelder tilgang til nødvendig kompetanse, medisinske undersøkelser, tannhelseundersøkelser og tilrettelagt kartlegging, oppfølging og behandling etter at avhøret er gjennomført, skriver Politidirektoratet til politimesteren.

Planen for etablering skal forelegges for Politidirektoratet innen 15. mai.

Skissestadiet

Altaposten har vært i kontakt med politimester i Troms, Ole Bredrup Sæverud, og koordinator for tilrettelagte avhør i Finnmark, Siri Ulverud. De er opptatte av og har forståelse for at folk vil vite hva som foregår, men beskjeden fra de to distriktene er klinkende klar – hvor barnehuset skal ligge er ikke bestemt.

– Vi har så vidt startet med å skissere hvordan vi skal løse oppdraget. Vi skal gjøre dette sammen med Finnmark politidistrikt og har startet dialogen der. Derfor blir det altfor tidlig å diskutere temaer som lokalisering, sier Sæverud.

– Nå gjelder det å finne ut hvordan vi skal komme frem til hvordan det skal bli, ikke hvor det skal bli, legger politimesteren til.

Det får Sæverud støtte fra hos Ulverud, som legger til at det er barnas beste som er prioritet nummer én når lokalitet skal opp til diskusjon.

– Vi har ikke tatt noen avgjørelser ennå, men for Finnmark er det viktig, som også Ellen Katrine Hætta har sagt fra dag én, at dette ikke er noe annenrangs tilbud. Det skal bli godt i forhold til lokalitet og det tilbudet vi skal gi til barna i Finnmark. Det har vi alle som mål, sier hun.

Ser til Helgeland

Sæverud forteller at de vil benytte seg av den kunnskapen andre barnehus og underavdelinger har hatt, i forbindelse med opprettelsen av underavdelingen i Finnmark:

– De har hatt et pilotprosjekt på Helgeland i Nordland og vi vil hente inn erfaringene de har fra dette.

Antall saker avgjørende

En av de viktigste faktorene for lokaliseringen av barnehuet i Finnmark, forklarer Ulverud, er antall saker med tilrettelagte avhør hvert enkelt politikontor har hatt. Dette er noe det første de vil se på når prosjektgruppen setter i gang med utkast for plan av etablering.

– Det betyr at vi vil gå flere år tilbake og se hvor de barna som har blitt avhørt i Tromsø er bosatt og hvor mange tilrettelagte avhør hvert enkelt sted har hatt. Andre faktorer vil selvsagt spille inn, men dette er noe av det første vi vil se på, sier hun.

Ulverud opplyser at selv om Finnmark får et eget barnehus, så vil det alltid være hva som er best for barnet i hver enkelt sak som blir avgjørende for hvor avhøret tas.

– Uavhengig av hvor det blir, vil det alltid være noen som får lang kjørevei. Vi vet vi har et stort distrikt og i noen tilfeller vil det fortsatt være enklere å reise til Tromsø, avslutter hun.